1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Комисар Франс Тимерманс подаде оставка

Комисар Франс Тимерманс подаде оставка

Ролята на Тимерманс, особено във връзка със Зелената сделка, ще бъде изпълнявана от комисар Марош Шефчович

Следвайки решението си да бъде кандидат в предстоящите избори в Нидерландия, изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс подаде оставката си. Тя беше приета от Урсула фон дер Лайен, която благодари на Тимерманс за дългогодишната му работа.
 
По решение на фон дер Лайен ролята на Тимерманс, особено във връзка със Зелената сделка, ще бъде изпълнявана от комисар Марош Шефчович. До назначаването на нов комисар от Нидерландия той също така временно ще поеме ресорната отговорност за политиката в областта на климата.
По думите на Урзула фон дер Лайен благодарение на усилията на Франс Тимерманс Европейският съюз е направил големи крачки към постигане на целите си да стане първият климатично неутрален континент и към повишаване на нивата на климатичните амбиции в световен мащаб. 
 
Това беше вторият мандат на Тимерманс като комисар. В предишния й състав, действал между 2014 и 2019 година той беше първи заместник-председател, отговарящ за по-доброто регулиране, междуинституционалните отношения, върховенството на закона и Хартата на основните права. 
Тимерманс е роден през 1961 година, следва френска литература и е работил като дипломат в нидерландското посолство в Москва. Член е на социалдемократическата партия в своята страна и между 2012 и 2014 е бил неин външен министър. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.