1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Комисар Хогън представи предложенията си за реформи

Комисар Хогън представи предложенията си за реформи

За директните плащания засега не са предвидени ограничения

Повече отговорности за националните правителства в рамките на бъдещата Обща селскостопанска политика – това е основната насока за реформите, представена от агрокомисар Фил Хогън в Брюксел. Запазват се двата стълба, но след 2020 година Европейската комисия ще посочва само политическите цели, а страните-членки сами ще определят как да ги осъществяват.

Предложенията на Хогън са насочени към повече самостоятелност на държавите в Европейския съюз. В бъдеще те ще трябва сами да разработват стратегии за ОСП, а Комисията ще ги проверява, одобрява и контролира.

Опростените правила и по-гъвкавият подход ще гарантират, че с общата селскостопанска политика се постигат реални резултати — подпомагат се фермерите и се насърчава устойчивото развитие на селското стопанство. Хогън подчертава, че в никакъв случай не предлага ренационализация на аграрната политика, а иска да предостави на държавите повече възможности сами да определят приоритетите си. "Предложенията гарантират, че с общата селскостопанска политика ще бъдат постигнати нови и актуални цели, например насърчаване на развитието на интелигентен и устойчив селскостопански отрасъл, активизиране на грижата за околната среда и на действията в областта на климата, както и укрепване на социално-икономическата структура на селските райони. Документът бележи съществена крачка към промяна в прилагането на ОСП. На мястото на сегашната, ще бъде въведена нова система за прилагане, благодарение на която държавите членки и регионите ще се ползват от много по-голяма степен на субсидиарност.

Двата стълба – директни плащания и подкрепа на селските райони – се запазват, като за директните плащания засега не са предвидени ограничения. Първото обсъждане на многогодишната финансова рамка за периода след 2020 година най-вероятно ще се състои през май догодина. Чак след като има проект за финансовата рамка, ще бъдат направени предложения и за бюджета на Общата селскостопанска политика.

Въпреки че не се предвиждат ограничения на директните плащания, агрокомисарят предлага мерки за по-справедливото им разпределение, така че големите стопанства да получават по-малко, за сметка на малките ферми. Трябва да се гарантира също така, че субсидиите ще отиват при активни фермери, които си изкарват хляба със селско стопанство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.