1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Комисарят по земеделие Фил Хоган запозна евродепутатите с приоритетите на ръководения от него ресор през 2015 г.

Комисарят по земеделие Фил Хоган запозна евродепутатите с приоритетите на ръководения от него ресор през 2015 г.

В изслушването участва и председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова

Председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова участва в изслушването на комисаря по земеделие Фил Хоган пред комисията по земеделие в Европейския парламент. В рамките на последното за тази година заседание на комисията AGRI, комисарят по земеделие запозна евродепутатите с приоритетите на ръководения от него ресор през 2015 г. Като тема от първостепенно значение комисарят очерта необходимостта от опростяване и преглед на действащите регламенти и процедури (особено по отношение на Общата организация на пазарите, където действащите актове са повече от 200), с оглед осигуряване на стабилна и предвидима законодателна рамка за земеделските производители.

Комисарят отбеляза мерките, които новата ОСП предвижда за подкрепа на младите фермери, вкл. по-лесен достъп до финансиране чрез инструментите на ЕИБ, за да припознаят земеделската дейност като свой професионален избор.

Комисар Хоган очерта постигнатия напредък при подготовката на новите програми за развитие на селските райони от страна на държавите-членки,. ЕК е получила 116 от 119 програми за развитие на селските райони, като осем от тях се очаква да бъдат одобрени до края на тази година, а останалите поетапно - до края на март или до средата на 2015 г. По отношение на зеления компонент на ОСП, комисар Хоган увери, че ЕК няма да налага санкции при неточно прилагане през първите две години.

В последвалата дискусия, евродепутатите поставиха акцент върху мерките, които ЕК предприема, за да намали негативните последици в резултат от руското ембарго върху европейската земеделска продукция. Комисарят увери, че ЕК предприема необходимите мерки, за да осигури подкрепа на европейските производители при сътресения в сектора чрез т.нар. предпазни мерки (с общ бюджет 400 млн. евро). По отношение на предстоящото отпадане на квотите за мляко през 2015 г., комисарят изрази очакване за по-голяма флуктуация на цените на мляко, но увери, че ЕК няма да допусне криза в сектора.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.