1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Комисията по здравеопазване ENVI към Европарламента отхвърли предложението за напълно уеднаквяване на цигарените опаковки

Комисията по здравеопазване ENVI към Европарламента отхвърли предложението за напълно уеднаквяване на цигарените опаковки

„Здравните“ евродепутатите гласуваха да се забранят слимс цигарите в Евросъюза

На 10-ти юли се състоя гласуването на комисията по здравеопазване ENVI към Европарламента по проекта на Директивата за тютюневите изделия, по който бяха внесени рекорден брой поправки /над 1300/.  С това гласуване завършва първия етап от законодателната процедура по обсъждане на Директивата. В края на юни завършиха дебатите в Съвета, където правителствата на 27-те страни членки постигнаха компромис, а в Европарламента  се проведоха гласуванията в другите 5 съпътстващи комисии – по правни въпроси (JURI), земеделие (AGRI), вътрешен пазар и потребители (IMCO), международна търговия (INTA) и промишленост, проучвания и енергетика (ITRE).

Каква е равносметката и какво още предстои

Евродепутатите от ЕNVI приеха най-строгите и рестриктивни мерки по отношение на тютюна и тютюневите изделия. Останалите комисии в Европарламента отхвърлиха най-драстичните мерки и гласуваха по-облекчени разпоредби от предложените от Еврокомисията, докато правителствата на страните-членки в Съвета постигнаха компромисен вариант. През следващите месеци ще се състоят нови преговори между Европейския Парламент, Съвета и Комисията за сближаване на позициите по най-дебатираните теми  в търсене на приемлив за всички страни компромис.

Забраната на слимс цигарите

С гласовете на 2/3 от евродепутатите от комисията ENVI се прие въвеждане на забрана за цигари с диаметър по-малък от 7.5 мм, тоест забрана на всички тънки цигари. Само преди две седмици правителствата на страните членки се споразумяха да не се забраняват слимс цигарите, а да се ограничи размера на опаковката им, така че тя да не изглежда по-атрактивна от обикновения размер на кутия цигари. Предвиждаше се това да стане чрез въвеждането на минимални изисквания за размера на здравното предупреждение. Предстоят нови преговори между европейските институции по този въпрос.

Ако забраната на слимс остане за територията на ЕС, България ще бъде най-засегнатата страна членка, тъй като около 30% от нашия пазар се пада на тази категория цигари. Същевременно забраната на легалния продукт ще отвори вратите за нелегалния поток на слимс цигари от трети страни извън ЕС.

Картинните здравни предупреждения

Евродепутатите от ENVI гласуваха здравните предупреждения да покриват 75% от предната и задната страна на опаковките, а пълното уеднаквяване на кутиите бе отхвърлено. Само няколко гласа не достигнаха на евродепутатите за да се доближат до компромисния размер, приет от Съвета, а именно – 65%.  Останалите комисии от Европарламента гласуваха за 50%, което е и позицията на България, защитавана през цялото време на преговорите между страните-членки.

Забрана на съставки в тютюневите изделия

Забрана или ограничения за използване на съставки в тютюневите изделия е темата, която притеснява най-много тютюнопроизводителите.  Забрана на ароматизираните тютюневи изделия, включително и ментоловите продукти, беше договорена в Съвета за разлика от съпътстващите комисии в Европарламента, които прецениха, че ментоловите продукти не бива да бъдат напълно забранявани. Здравната комисия ENVI, обаче, отиде още по-далече и прие разпоредби за въвеждане на позитивен списък  на съставките в тютюневите изделия. Това означава, че в състава на тютюневите изделия ще могат де се използват само разрешени съставки, включени в предварително  одобрен списък.

Електронните цигари

Част от комисиите в Европарламена считат, че електронните цигари трябва да се регулират като медицински изделия, само ако имат доказано терапевтичен ефект за отказване от тютюнопушенето. Съветът прие предложението на Комисията за диференциран подход към електронните цигари в зависимост от никотиновото съдържание: до 2 мг никотиново съдържание в контейнер – да се регулира като тютюнево изделие, а над 2 мг – като фармацевтичен продукт.  Комисията ENVI реши, че всички електронни цигари, независимо от съдържанието на никотин в тях, са медицински продукт, който подлежи на съответния регулаторен режим, прилаган във фармацевтичната индустрия.   

Трябва да се отбележи, че всички Евроинституции, включително и комисията ENVI, отхвърлиха най-крайните предложени мерки като пълното уеднаквяване и стандартизация на вида и размера на опаковките и забраната за излагане на тютюневите изделия в обектите за продажба.

Карл Хайнц Флоренц, докладчик по досието на Директивата на ЕНП, отбеляза в подкрепа на по-разумните решения от страна на евродепутатите: „Важното е да отклоним младите хора от това да започват да пушат. Нямаме нужда от уеднаквени опаковки за да се постигне това.“ По отношение на големината на здравните предупреждения, Г-н Флоренц предлолага, че тъй като някои страни-членки и голям брой евродепутат подкрепят размер от 50% от опаковката, в крайна сметка ще се достигне до приемлив за всички страни вариант от 60%.

Що се отнася до бъдещето на слимс продуктите, остава на България да се надява, че и по тази тема евроинституциите ще сближат своите позиции и ще се постигне компромис, който няма да позволи контрабандата с тези продукти да разцъфти на територията на целия ЕС след две години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.