1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Констатирани са злоупотреби във Фонд „Tютюн”

Констатирани са злоупотреби във Фонд „Tютюн”

Снимка:

Ще бъде сменен досегашният изпълнителен директор на структурата Гюрсел Емин

Има злоупотреби във Фонд „Tютюн” към момента от това, което констатираме, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти преди началото на съвместното заседание на вътрешната и външната комисия в парламента, предаде Агенция „Фокус”. Проверката във Фонд „Tютюн” е приключила преди около месец. В момента се обобщава цялата информация и започваме отсрещните проверки с наши партньори в чужбина, каза Цветанов. По думите му злоупотребите са по отношение на завишаването на т.нар. кухи обеми и по всяка вероятност ставало въпрос за фиктивни износи и са взети премии за тях. Много е интересен фактът, че тази година тези премии трябваше да бъдат много по-големи и обемите са много по-големи, отколкото предишните години, а от анализа, който е направен, нямаме информация за повече площи за отглеждане на тютюн, каза министърът.

От своя страна премиерът  Бойко Борисов заяви, че ще смени целия фонд „Тютюн”. Той бе катигоричен, че ще направи радикални промени в ръководството на борда на фонда след като завършат проверките, което трябвало да стане максимум до седмица. На вчерашната среща с тютюнопроизводителите премиерът им е предложил да излъчат трима души, които участват в борда на директорите на фонд „Тютюн”. „Когато дойдоха вечерта при мен, аз ги питах има ли разлика от тези 116 млн., за които сме се разбрали – няма. Защо тогава не са поставили въпроса?”, каза Борисов. Той обясни, че е направено всичко, което е било обещано – издействано е писмо от Брюксел, водени са разговори страната да не получи санкции, има и възможност по две програми България да издейства допълнителни пари. „Поел съм ангажимент и всичко, което съм обещал го правя. Досега ДПС като са се разпореждали докъде я докараха? Обясних им още веднъж за тия 4 години, в които са спали. Защо не са били тогава така активни? Защо не са искали както гръцките тютюнопроизводители по 700 млн. евро на година? Дотация защо не са издействали?”, каза премиерът. На въпрос дали БСП стоят зад протестите Бойко Борисов каза, че е убеден, че точно те ги подстрекават. „Вие всички присъствахте в парламента, когато Корнелия Нинова говори от тяхно име”, обясни премиерът. Той каза, че след вчерашната среща тютюнопроизводителите са разбрали, че нямат основание да протестират. „Нищо повече няма да дам, от това за което сме си стиснали ръцете преди месец”, подчерта премиерът.

Ще има промени в управителния съвет във фонд „Тютюн”, с които ще бъде сменен досегашният изпълнителен директор на структурата Гюрсел Емин, обясни на пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Това е станало ясно по време на среднощните преговори между тютюнопроизводителите и правителството, в лицето на премиера Бойко Борисов и земеделския министър. Уговорката е била, да бъдат назначени представители на Сдружението с нестопанска цел „Национално сдружение на тютюнопроизводителите – 2009” в управителния съвет. С оглед на това ще се структурира новият управителен съвет. В проверките за предадените количества тютюн ще участват също представители на бранша. Изпълнителният директор на сдружението Нина Ламбова обаче посочи, че никой от сдружението няма намерение да се кандидатира за УС на фонд „Тютюн”.  Очаква се с промяната на УС да се оптимизира дейността на фонда. „Очакването беше, че фонд „Тютюн” ще изчерпи своята съществуване до края на годината с оглед на това, че няма да има премии след 2009 г. и след като предстои тези премии да бъдат плащани и има съмнения за не добри практики, разбирате, че ако е имало изтичане на средства към определени фантомни производители на тютюн, това е трябвало да бъде констатирано и санкционирано от фонда”, обясни Мирослав Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.