1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Консултативният съвет по храните обсъди възможни мерки за намаляване на сивия сектор

Консултативният съвет по храните обсъди възможни мерки за намаляване на сивия сектор

Участниците се запознаха с хода на предложения за обществено обсъждане нов Закон за храните

Трябва да имаме един по-ясен план на сивия сектор, за това какво можем да направим според сега действащото законодателство от гледна точка на контролните механизми и какво би ни позволил новият Закон за храните. На тази база ще можем да препоръчаме на външни институции, ако е нужно или да предприемем действия по компетентност в системата на Министерството. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на заседанието на Консултативния съвет по храните, на което присъстваха представители на Министерство на финансите, Българска агенция по безопасност на храните, Агенция „Митници“, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и представители на целия хранително-вкусов бранш.
 
Министър Порожанов заяви, че реално има 2 типа нелегално производство - на суровини и на храни. Другият момент е това дали и какво се отчита, като финансов резултат от предприятията в сивия сектор. Защото ако едното касае качеството и безопасността на храните, то другото са приходите и разходите, които се отчитат пред контролните органи.
 
Участниците се запознаха с хода на предложения за обществено обсъждане нов Закон за храните. По думите на министър Порожанов, амбициите на екипа на Министерството са в началото на месец август проектозаконът да бъде внесен в Министерски съвет и до края на годината да бъде приет от Народното събрание.
 
За конкретни мерки за борбата с нелоялните търговски практики при производството и дистрибуцията на храни ще бъде създадена работна група, която в най-кратки срокове да систематизира възможностите и да излезе с препоръки за действия срещу сивия сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.