1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Контактите в областта на земеделието между България и Пакистан зачестиха

Контактите в областта на земеделието между България и Пакистан зачестиха

Снимка:

Зам.-министър Бюрхан Абазов се срещна с Н. Пр. Мухаммад Джамшаид Ифтихар

„Радвам се, че контактите в областта на земеделието между България и Пакистан зачестиха. Министерството на земеделието и храните ще продължи да работи в посока за ускоряване на отношенията между двете страни, за да може сътрудничеството да прерасне в срещи между реалния бизнес и реалната търговия”. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов на среща в МЗХ с посланика на Пакистан Н. Пр. Мухаммад Джамшаид Ифтихар и парламентарния секретар по отбраната на Пакистан г-н Чаудри Икбал.

Зам.-министър Абазов заяви, че предстои подготовка на проекти на двустранни документи за сътрудничество между Аграрния университет в Пловдив и Аграрния университет в пакистанския град Файсалабад, както и между Селскостопанската академия и Пакистанския съвет за земеделски изследвания, които бяха обсъдени по-рано този месец на среща на министър Димитър Греков с посланика на Пакистан Н. Пр. Мухаммад Джамшаид Ифтихар. Очаква се проектите на текстовете да бъдат предложени от българска страна.

„Едни от основните експортни пера на България са слънчогледът, млечните и розови продукти, които представляват интерес за пакистанската страна. На днешната среща поставяме база за по-нататъшни разговори по отношение на износа на тези продукти”, подчерта зам.-министър Абазов.

От своя страна, парламентарният секретар по отбраната на Пакистан г-н Чаудри Икбал подчерта, че интерес представлява българският опит по отношение на производството и преработката на млечни продукти и семена, както и биологичното производство. Той заяви категоричен интерес за износ от страна ни на слънчогледови семена и олио, боровинки, къпини и череши.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.