1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кооперативният бизнес в Италия - с голям принос в земеделието

Кооперативният бизнес в Италия - с голям принос в земеделието

Той осигурява годишен приход от 32 млрд. евро от продадена продукция

„Моята мечта е на един либерален министър, който вярва в едно освободено от всички видове бюрокрация земеделие, както от национална така и от международна. Преди всичко вярвам в едно земеделие, способно да бъде свободно във всяко едно отношение, т.е. да се развива самостоятелно, благодарение на собствените си сили, на мениджърските способности и индивидуални техники”. Така министърът на земеделието и храните, Джанкарло Галан, откри националната асамблея Confcooperative на 14 юли в Рим.
„Италианската кооперативност разчита много на земеделските храни. Някои статиски обясняват, че това не би било по-добре. Какво всъщност означава Confcooperative? Повече от 20 хиляди кооперации, 3 милиона съдружници, 62,5 милиарда евро от продадена продукция. И ако гледаме същите цифри за земеделската кооперация, кооперативните споразумения в този сектор представят 24% от продадената продукция на закупените храни и 35% от вътрешната продукция. Говорим за кооперации, които спомагат за превъзходството на „Made in Italy (Произведено в Италия)”, а това обяснява годишния приход от 32 милиарда евро от продадена продукция. Накратко вие представяте ефективната сила на нашата икономическа система, силата, дадена от вашето присъствие в износа на храните, управлението на производството, промяната на продуктите. Фактически, както се вижда от един доклад на Федагри, продажбите на всичко онова са били възможни благодарение на нашия прогресивен растеж на кооперативния бизнес.”
„Не вярвам, че всичко това се дължи на министъра на земеделието и храните или на променените закони, или на нормативните уредби, които преразглеждат хората в правителството от вашите структури. Но онова, което със сигурност знам е, че и в кооперативната система трябва да бъде подобрен достъпът до пазарите, до кредитите и цената на работната ръка.”
„Ситуацията, в която живеем, е кризисна и трае достатъчно дълго време. Поради тази причина очаквам –
продължава господин Галан, представената финансова реформа да направи повече от едно облекчение за италианското земеделие, чиито доходи от много години спадат неудържимо.
„Накратко, истинското възраждане, истинската реформа на земеделието я преоткривам 150 години назад в думите на Камило Кавур – първият министър на земеделието на Италия. Цитирам думите му: „Вярвам в ефективността на земеделските асоциации, вярвам в ефективността на обединенията, в които земеделците обменят идеи помежду си, посещават операциите, правени от техни колеги... Но прякото участие на правителството, с дадените от него премии и субсидии, ги ценя повече и съм убеден, че всяка земеделска операция, субсидирана от правителството, може да стимулира доверието в земеделските класи, да се предразположи към помощ, да се премахне недоверието.” И в приложение на документ към камарата добавил: „Надявам се, че онова, което казах, ще стигне за противопоставянето на истинското земеделие срещу изкуствените стимулатори, защото с тях се харчат много пари, засяват се много изкуствени продукти и се събират много малко плодове”.
 „Не ми остава нищо освен да отправя една сърдечна благодарност, към вас и всички асоциации, на всички земеделски представители, отправяйки един важен въпрос, чието решение считам за важно, ако наистина искаме да върнем пълния авторитет на истинското италианско земеделие, което ще намери едно благоприятно изслушване от Европа, съветвам ви да отглеждате много плодове благодарение на честна и прозрачна работа”, каза в заключение министър Галан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.