1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кооперации са обезпокоени от падащата цена на зърното

Кооперации са обезпокоени от падащата цена на зърното

 

Цената на зърното сериозно пада в последните 10 дни. За това алармираха представители на земеделски кооперации от района на Казанлък. Подобна тревога изрази и председателката на земеделската кооперация "Искра1" в Казанлък Дочка Богданова. Според нея в момента зърното се изкупувало на цена от 35 стотинки за килограм с ДДС, като от понеделник цената му падала с още 5 стотинки. Това според Богданова ще доведе до пълен срив зърнопроизводителите, за сметка на облагодетелстването на определени групировки. За сравнение през април цената на зърното беше 60–65 ст. за кг.

По-ниската изкупна цена нямало да се отрази на крайния потребител, счита още Богданова. Според нея спешно се налагало държавата, земеделското министерство, браншовите камари да вземат мерки.
Ниската цена на зърното на фона на все по-скъпите торове и разходи, които имат земеделските кооперации допълнително усилват тревогата на зърнопроизводителите и ги карат да се съмняват в нечисти сделки.

В момента тон амониева селитра се купува от кооперациите на цена 635 лева с ДДС, при положение че само преди три месеца цената е била с 200 лева по-малко.
Липсата на прозрачност и пълна отчетност за получените и преведени пари от Разплащателната агенция на земеделските стопани, също притесняват производителите. Последните нямали никаква информация за какво точно и по колко се плащало или с колко са санкционирани. Стопание си правели отчети единствено по банковите извлечения за направения превод.

До този момент няма реакция от страна на земеделското министерство, нито от държавен фонд "Земеделие" по отношение тревогата на зърнопроизводителите.

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.