1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Копа и Коджека осъждат руската инвазия в Украйна

Копа и Коджека осъждат руската инвазия в Украйна

През следващите дни и седмици ще предприемат конкретни мерки

Европейската селскостопанска общност наблюдава развитието на конфликта в Украйна с дълбока скръб, се казва в изявление на фермерските организации Копа и Коджека. Те изразяват своята солидарност с народа на Украйна и с колегите си фермери там и подчертават, че тази солидарност не се ограничава само до думи. 
 
През следващите дни и седмици от Копа и Коджека ще предприемат конкретни мерки, съобразявайки се с актуалното развитие на ситуацията в Украйна, се казва в декларацията. Във време на война фокусът върху продоволствената сигурност става от решаващо значение и е важно още на ранен етап да се предприемат необходимите стъпки, за да се гарантира, че хранителните доставки продължават да достигат до най-засегнатите в Украйна и в световен мащаб. Това е моментът за по-нататъшно укрепване на единно европейско и международно сътрудничество.
 
Руснаците и украинците са ключови международни селскостопански износители. Украйна е четвъртият по големина външен доставчик на храни за Европейския съюз и осигурява една четвърт от вноса на зърнени култури и растителни масла, включително почти половината от царевицата.
 
За земеделската общност в Европейския съюз, която демонстрира както ключова роля, така и устойчивост по време на пандемията, тази криза идва на фона на Ковид и рязкото увеличение на цените на всички селскостопански суровини през последните месеци.
 
За да запазим силна и мирна Европа, опазването на продоволствената сигурност и веригите за доставки е от основно значение. Това е урок, който научихме от бащите-основатели на Европа. През следващите дни и седмици, като се съсредоточават основно върху текущото разрешаване на конфликти, лицата, вземащи решения в Европейския съюз, трябва да обмислят въздействието му върху ключови икономически сектори. Европейското селско стопанство е централен стълб на нашата стратегическа автономия. Политиците трябва да действат решително и бързо, за да го запазят, се казва в декларацията на Копа и Коджека. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.