1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Копа и Коджека приветстват правилата за хуманно отношение, гласувани в ЕП

Копа и Коджека приветстват правилата за хуманно отношение, гласувани в ЕП

Благото на животните е свързано и с благосъстоянието на фермерите

 

С приетите правила за хуманно отношение Европейският парламент изпраща силен сигнал за подкрепа към животновъдите в Съюза. Това се казва в становище на фермерските организации Копа и Коджека.

Според двете организации малкото поправки, внесени в текста, след като той беше одобрен от Аграрната комисия през октомври 2021 година, доказва добрия баланс и че Европарламентът има доверие в способността на животновъдите да се справят с предизвикателството. Така ЕС ще има най-напредничавото законодателство в тази област в света.

"Въпреки масираните критики срещу животновъдството на европейско ниво, ние сме удовлетворени, че Парламентът оценява усилията на стопаните и ги окуражава ", се казва в декларацията на Копа и Коджека.

Според тях въпросът с хуманното отношение е в центъра на вниманието не само на фермерите, но и на обществото като цяло. Затова е важно Брюксел да предложи подкрепа на различни нива, която да гарантира конкурентоспособността на сектора и да засили неговата позиция в международен план. Освен това е необходимо да се подчертае, че всеки земеделски производител трябва да може да продава свободно своите животни в рамките на Съюза.

Благото на животните е свързано и с благосъстоянието на фермерите, изтъкват от Копа и Коджека. Затова е важно Европейският съюз да не забравя, че една от основните му задачи е да подкрепя стопаните в техния стремеж да дават на гражданите в Съюза висококачествена, достъпна и безопасна храна, произведена устойчиво. В тази връзка фермерските организации се надяват, че Комисията ще се съобрази с балансирания подход към хуманното отношение, гласуван от Парламента, когато става дума за стратегията "От фермата до трапезата".

Превод: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.