1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Копа-Коджека е за опростено прилагане на ОСП

Копа-Коджека е за опростено прилагане на ОСП

Директните плащания трябва да са насочени към активните земеделски стопани

Копа-Коджека, най-голямата фермерска организация в Европейския съюз, призовава за "по-голяма толерантност” при прилагането на Общата селскостопанска политика 2015. Организацията е изпратила подробни предложения до комисаря по земеделието, Фил Хоугън за намаляване на административната тежест за земеделските производители.

Пека Песонен, генерален секретар на Копа Коджека, споделя, че това е от съществено значение, за да стане законодателството по-разбираемо и да се улесни прилагането на правилата. Предложенията на Организацията са в няколко основни пункта: директните плащания трябва да са насочени към активните земеделски стопани. В момента съществува риск производители, които се занимават активно със земеделие, да бъдат изключени, докато такива, които не са активни, могат да попаднат сред печелившите.

Що се отнася до разнообразяването на културите, организацията иска изясняване на условията и по-голяма гъвкавост по отношение на контрола. Необходимо е да се опрости декларацията за картографиране и локализиране на приоритетните екологични площи. Управлението и факторите за конверсия на тези площи трябва да бъдат опростени.

Копа-Коджека призовава за по-голяма гъвкавост при дефинирането на постоянните пасища и повече възможности за превръщането им в обработваема земя. Настоява се също така, за изясняване на определението за затревени необработваеми площи, тъй като те могат понякога да се използват за терени от екологичен интерес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.