1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кормилото на земеделието – в опитни ръце

Кормилото на земеделието – в опитни ръце

Безспорните експерти – ще се справят ли с очакваните неотложни решения?

 

Явор Гечев – вечният зам.-министър на земеделието! Дойде му времето и министър да стане. Макар и в служебно правителство. Гечев – разбира се, е изявен член на БСП, заемал високи длъжности в нейното ръководство. Кой знае защо – поне аз така смятам, и фермери, и журналисти го възприемат най-вече като експерт в областта на земеделието. И как иначе? Земеделски производител, завършил аграрни науки в Пловдив, народен представител, оглавявал е Националния съюз на земеделските кооперации, оглавявал и регионална структура на ДФЗ.

След потреса от предишния политически кабинет на аграрното ведомство, земеделци и преработватели затаиха дъх – даже дъхът им спря, преди оповестяването на служебния кабинет. Защото става дума за спешни действия, свързани с продоволствената сигурност в условията на война. Зърнопроизводителите – не само родните, се заканиха да протестират заради вноса на зърно от Украйна. Производителите на зеленчуци се стреснаха от безмитния внос на земеделски продукти от Молдова. Националният стратегически план, както се казва, е клан – недоклан. Новата стопанска година започва през октомври – как ще се посрещне, ще закъснее ли финансирането, при какви условия ще става? Ще завърши ли навреме комуникацията с ЕК, свързана с направените забележки? ДФЗ - както винаги, но този път повече, е заринат с отлежаващи проекти по ПРСР, а кандидатите масово се отказват от реализирането им. Инфлацията лети, заложените цени за разходи обезсмислят европейското финансиране.

А какво става с евтините дърва за огрев, обещани от Нинова? Цените за кубик с дни растат. Служебният кабинет в земеделското министерство не надава политически свирки. Оповести основните си амбиции. „Скромни“ в кавички. Те са практически насочени към тези тежки, неотложни задачи, които трябва да се решат за много кратко време. Ясно е – чудеса не могат да се направят за три месеца. Важното е, че се работи с пълното съзнание за това,  заяви Гечев.  

Уж „скромните“ задачи, които си постави този кабинет, изискват много професионализъм и опит, сериозен опит: да се ориентираш светкавично в ситуацията, да вземеш правилните решения и съответно да ги облечеш във времеви график. Ще си позволя шегата: Гечев има някакъв синдром на спасителя. Да си спомним, че в същата нестабилна политическа обстановка той, като зам.-министър, участва в изработването на текущата ОСП. Нещо повече - като зам.-министър в предишния служебен кабинет, той активно работи по изготвянето на НСП. Зам.-министрите също са безспорни експерти, с доказани качества.

Ври и кипи в държавата: инфлация, която гони рекорди, тежка енергийна криза, напрегнати и дебалансирани пазари, непредвидимост. Експертен капацитет в земеделското министерство има, реално е да се очакват добри решения.

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.