1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кой е новият германски министър на земеделието?

Кой е новият германски министър на земеделието?

Сред приоритетите му е подобряване на отношенията между Зелените и бизнеса

След като партньорите в новата правителствена коалиция в Германия стигнаха до споразумение за бъдещата политика и разпределиха министерствата, Зелените изненадващо номинираха Джем Йоздемир за ръководител на аграрното ведомство. Спряганата досега за поста Щефи Лемке ще поеме екологията.
 
За да стигнат до това решение в края на миналата седмица, Зелените минаха през тежък вътрешнопартиен дебат между лявото и по-умереното крило на партията. След като стана ясно, че Лемке отива в министерството на околната среда, за поста в земеделието останаха да се борят лидерът на крайно левите Зелени, Антон Хофрайтер и умереният Джем Йоздемир, който се наложи в крайна сметка.
 
55-годишният Йоздемир е роден в Щутгарт в семейството на турски гастарбайтери. По образование е социален педагог и е сред най-изтъкнатите зелени политици в страната. Десет години беше начело на партията си, а между 2004-та и 2009-та я представляваше и в Европейския парламент. Въпреки дългогодишния си опит на различни нива в политиката досега не е имал досег със селското стопанство. 
 
В едно от първите си интервюта след като беше посочен за нов министър на земеделието, Йоздемир припомни, че преди да емигрира в Германия, баща му е бил фермер, така че сега за него кръгът се затваря. Сред приоритетите му е подобряване на отношенията между Зелените и бизнеса.
"Става дума за оцеляването на фермерите, което трябва да гарантираме", казва той. Ще обедини интересите на селскостопанските производители със стремежа за по-хуманно отношение към животните и с опазването на околната среда.
От ранна юношеска възраст Джем Йоздемир е вегетарианец, но признава, че няма да налага своите виждания на съгражданите си. Окончателният състав на новото германско правителство трябва да бъде представен на 6 декември в Берлин. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.