1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кръгла маса на тема: „Потенциал за мултиплициране на Пилотния проект „Горски сектор: смяна на горивата” и възможностите за подкрепа”

Кръгла маса на тема: „Потенциал за мултиплициране на Пилотния проект „Горски сектор: смяна на горивата” и възможностите за подкрепа”

В рамките на Кръглата маса ще бъдат представени същността, целите и ползите от реализацията на Пилотния проект в екологичен, икономически и социален аспект

 

Зам.-министърът на земеделието и горите доц. Стефан Юруков ще участва утре - 14 декември (сряда), в Кръгла маса на тема "Потенциал за мултиплициране на Пилотния проект "Горски сектор: смяна на горивата" и възможностите за подкрепа".

В рамките на Кръглата маса ще бъдат представени същността, целите и ползите от реализацията на Пилотния проект в екологичен, икономически и социален аспект. Ще бъдат обсъдени възможностите за разширяване приложението на Проекта и в други региони на страната, както и подпомагане реализацията на подобна идея от международни донорски организации в България. На Кръглата маса ще бъде излъчен документален филм, представящ отделните технологични етапи на Проекта и постигнатите резултати.

Пилотният проект "Горски сектор: смяна на горивата" се финансира от Японския доверителен фонд на Световна банка по програмата "Инициативи, свързани с изменението на климата" и се изпълнява от Министерство на земеделието и горите и Национално управление по горите. Той се реализира в три общински сгради в гр. Ардино - Многопрофилна общинска болница, СОУ "Васил Левски" и Начално училище "Христо Ботев". Целта на проекта е чрез оползотворяване на дървесна биомаса да се стимулират лесокултурните дейности в горите, да се намалят емисиите на парникови газове и да се постигне икономически и социален ефект от замяната на конвенционалните горива. В рамките на информационната кампания на проекта се организираха поредица от работни срещи и дискусии с експерти, представители на държавната и общинска власт и журналисти за представяне на актуална информация и резултати от практическата реализация на отделните етапи на проекта. Обектите, включени в изпълнението на Пилотния проект, бяха официално открити през м. октомври 2005 г.

В Кръглата маса ще участват представители на Световната банка, чуждестранни дипломатически мисии и международни донорски организации в България, Министерство на земеделието и горите, Национално управление по горите, Министерство на икономиката и енергетиката, Министерство на околната среда и водите, Национално сдружение на общините в България, неправителствени организации, експерти и други заинтересовани страни.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.