1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Край на преговорите за ТПТИ през 2016 г.

Край на преговорите за ТПТИ през 2016 г.

Споразумението цели премахване на митническите и регулаторните бариери от двете страни на Атлантическия океан

Съединените щати и Европейският съюз се надяват да сключат Споразумението за свободна търговия през 2016 г., преди края на мандата на президента Обама. Това са заявили преговарящите след новия кръг от разговори в Маями.

Споразумението има за цел да премахне митническите и регулаторните бариери от двете страни на Атлантическия океан. Европейските експерти смятат, че ще има приемственост в процеса на преговорите след смяната в Белия дом.

Споразумението предизвиква силни резерви сред гражданското общество, особено в Европа. На преговорите в Маями двете страни са заявили, че е направено много, но предстои още дълъг път. Постигнат е значителен напредък, най-вече по въпросите за премахване на митническите бариери и достъпа до пазара. Обществеността обаче се страхува, че споразумението ще доведе до пълна дерегулация на пазара. Особено важно е да се осигури възможност за развитие на двустранните отношения при спазване на правилата за защита на околната среда. Един от най-спорните моменти от споразумението се отнася до арбитражния механизъм, предлаган от Вашингтон. Той ще позволи на многонационалните компании да съдят държавите, ако решат, че интересите им са застрашени. ЕК предлага да се замени този механизъм със специален съд, съставен от магистрати. Дебатът обаче остава отворен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.