1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кредити при облекчени условия в размер на над 1 млрд. лв. ще могат да ползват българските фермери

Кредити при облекчени условия в размер на над 1 млрд. лв. ще могат да ползват българските фермери

Националният фонд гарантира финансирането

Кредити при облекчени условия в размер на над 1 млрд. лв. ще могат да ползват българските фермери по гаранционната схема на Националния гаранционен фонд през тази година. Това обяви изпълнителният директор на фонда Самуил Шидеров при старта на информационната кампания за възможностите на схемата и фонда да гарантират финансирането на проекти по европейската програма за развитие на селските райони, пише "Стандарт".

Проектните предложения могат да бъдат за модернизиране на земеделски стопанства, подобряване на икономическата стойност на гори и добавяне на стойност към земеделски и горски продукти. Максималната сума за един кредитополучател е 3 млн. лв., като националният фонд гарантира 20% от кредита за срок от 10 г. при годишна лихва до 9 на сто.

Първата от поредицата срещи на експерти и банкери със селскостопански производители беше вчера, 4 февруари, в Стара Загора. Според шефа на фонда Шидеров едва след приключването на информационната кампания, която ще продължи до средата на март във всички областни центрове, ще има по-голяма яснота от колко от предвидените средства ще се възползват фермерите. През миналата година са били одобрени общо 215 гаранции за 92 млн. лв., при средна лихва около 7%. През тази година фермерите могат да се включат в гаранционната схема до края на септември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.