1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Критериите за допустимост по 6.1 и 6.3 притесняват НАЗ

Критериите за допустимост по 6.1 и 6.3 притесняват НАЗ

Костадин Костадинов, председател на НАЗ

Зърнопроизводители се притесняват от приетите критерии за допустимост на кандидати за финансиране по подмярка 6.1 и 6.3

Освен това от бранша смятат, че допълнителните изисквания ще противопоставят цели земеделски подсектори. Подмерките стартират с по-голям бюджет, но в тях ще бъдат заложени приоритетни направления за финансиране като принос към устойчиво икономическо и цифрово развитие и инвестиции в необлагодетелствани райони. Коментар по темата направи Костадин Костадинов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).
„За нас по точно приетите критерии са трудно достижими. Очакваме списъка с допустими инвестиции и отговарящи на Плана за възстановяване. Зърнопроизводителите все още са далеч от участие в тази програма.“ 
По двете подмерки ще се отпускат максимум между 15 и 25 хиляди евро за един бенефициент, които няма да са достатъчни за инвестиции в иновации в сектор зърнопроизводство.
"Целия преден период, който изтича, зърнопроизводството не е участвало, защото имаше приоритети и ние не можехме да се класираме по точки. Сега нещата са долу-горе същите. Ще се опитаме на базата на тези критерии да ги постигнем, но има доста сложни критерии. Например 30% от парите ще са за дигитализация и иновации."
Според Костадинов новите критерии са трудно постижими. Припомняме, че намеренията на Управляващия орган са средствата да бъдат изплатени на бенефициентите до края на тази година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.