1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Критично е състоянието на посевите в Добруджа

Критично е състоянието на посевите в Добруджа

 

Сушата поставя в критично състояние посевите.  Добивите от пшеница тази година може да бъдат до 50% по-ниски заради липсата на влага,  алармираха зърнопроизводители от Добруджа.

В началото на април са паднали  последните валежи и количеството е  било  едва 10 литра на квадратен метър. Министерството на  земеделието е уведомено за тревожното състояние на реколтата от Добруджанския земеделски институт.

Най-критично е състоянието на житните посеви в Крайморска Добруджа. В нормални години по това време те са бивали с височина около метър, а сега са наполовина. Житните класове  са малки, а зърното едва ли ще бъде изхранено без влага.

В национален мащаб от 1974 година не е имало такава суша. Но и тогава влагата в почвения слой до 20 сантиметра е била 24 литра на квадратен метър, а сега е шест пъти по-малко - само 4 литра.

Опасенията и на специалисти и на производители са, че и при най-добри прогнози, добивите от пшеницата ще бъдат най-малко с 20% по-ниски. Затова от Асоциацията на зърнопроизводителите в България настояват Евросъюза да компенсира земеделските стопани заради сушата.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.