1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кризата в млечното говедовъдство се задълбочава

Кризата в млечното говедовъдство се задълбочава

Облекчение се оказва субсидирането на животните под селекционен контрол

Кризата в млечното говедовъдство се задълбочава, а опасността от ликвидиране на ферми става все по-сериозна. Изкупната цена на млякото вече е между 40 и 50 стотинки на литър и води до огромни загуби, обобщи Ангел Йонов, изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на черно-шарената порода. 

Млечното говедовъдство у нас е на ръба на оцеляването. Изкупната цена на млякото се срива вече ежедневно. Тези и други проблеми организацията е поставила за обсъждане пред министър Десислава Танева на Консултативния съвет по животновъдство, провел се преди дни.  

Като изход от тежките финансови проблеми в сектора Ангел Йонов вижда даването на субсидия за литър качествено мляко. Подобен стимул имат фермерите в съседна Румъния, които получават 8 евроцента за литър суровина. 

За сравнение Ангел Йонов посочи субсидиите, които получава един животновъд в Германия – около 1000 евро на крава. У нас подпомагането е до 400 лева на глава добитък. Светлина в тунела от проблеми се оказва субсидирането на животните под селекционен контрол. 

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.