1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Купони за държавните служители в САЩ

Купони за държавните служители в САЩ

На места в големите градове са организирани пунктове за раздаване на храна

Стотици хиляди държавни служители в Съединените щати повече от месец не са получавали заплати, тъй като Конгресът във Вашингтон не може да стигне до консенсус за тазгодишния бюджет. Затова хората получават купони, с които да си купят храна и стоки от първа необходимост.

Повечето федерални служители са в принудителен неплатен отпуск, а тези, от които държавата не може да се лиши, работят без заплата. Това са полицаи, пазачи в затворите и служители в някои отдели на администрацията. На тях властите раздават купони, с които да нахранят семействата си.

На места в големите градове са организирани пунктове за раздаване на храна, където хората получават консерви, картофи, пилешко месо и най-основните продукти за лична хигиена.

Доходите на държавните служители не са особено големи, затова и нямат спестявания, които биха могли да ползват в този период. Дори и тези, които все още са на работа, се възползват от пунктовете за безплатна храна, за да пестят. Много хора живеят от ден за ден и се надяват републиканците и демократите най-после да стигнат до някакво решение. Ябълката на раздора е стената по границата с Мексико, която президентът Тръмп иска да изгради, и за която поиска близо 6 милиарда долара от държавния бюджет. Демократите са в мнозинство в Камарата на представителите и са твърдо решени да не отпуснат тази сума. Затова все още не е ясно кога ще има бюджет и кога държавните служители ще си получат заплатите. "Не знам как се стигна дотук. Да не би Тръмп като малък да е ял бой от мексиканче, че толкова държи на тази стена?", коментира служителка във федерален затвор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.