1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Квотата за безмитен внос на свинско е изчерпана

Квотата за безмитен внос на свинско е изчерпана

Прилагането на тези тарифни квоти е регламентирано с Наредбата за реда и условията за въвеждане на автономни мерки за суспендиране на митата, приета през септември 2003 г.

 

Квотата от 2 хил. тона обезкостено свинско месо, което се внася безмитно за периода 1 януари - 31 март 2005 г., е изчерпана месец и половина предварително, съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите. Браншовиците ще поискат правителството да разреши нова квота, за да се гарантира по-евтина суровина за предприятията. 

Още в края на миналата година производителите настояха пред правителството да бъдат суспендирани митата за внос на 6 хил. тона, на които месопреработвателните предприятия да разчитат до средата на годината. Тогава земеделският министър Мехмед Дикме предложи мярката да се наложи временно до края на март и ако вътрешният пазар на свинско се раздвижи, преференцията да отпадне. Липсата на суровина за производството на колбаси на вътрешния пазар е основният мотив през последните години да се осъществява внос на по-ниски цени. Митата при импорта на замразено обезкостено месо са 150 евро на тон, затова и тяхното премахване облекчава значително бизнеса.

Държавата прилага подобни стимули освен при вноса на месо също и при импорт на смеси от растителни масла, основна за суровина за производство на олио, маргарини и други. За първи път от тази година по молба на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки правителството одобри и квота от 500 т за безмитен внос на плодови концентрати. В реални условия митата на различните видове пюрета и концентрати се движат от 7.50 до 20 евро на тон.

За полугодието на тази година безмитният внос на растителни смеси е 2 хил. т. От тях 1161 т вече са усвоени. Сравнително по-слабо се усвоява автономната квота за соковете. От разрешените 500 т до средата на февруари са внесени едва 180 т. Според експерти причината е, че квотата е разпределена по видове сокове - банани, ягоди, портокали, и това раздробяване е неизгодно за компаниите. Нито една фирма няма да внесе само една цистерна суровина, защото 20 тона концентрат от банани примерно се побира само в един товар, обясниха браншовици.  

Прилагането на тези тарифни квоти е регламентирано с Наредбата за реда и условията за въвеждане на автономни мерки за суспендиране на митата, приета през септември 2003 г., съобщиха от Агенция "Митници". Основно те важат за стоки и суровини, които липсват в страната. На всеки 6 месеца кабинетът решава дали срокът на тяхното действие да бъде удължен. Преференцията не се прилага, когато има споразумение за свободна търговия или за определена стока са въведени антидъмпингови мита.

Фирмите или браншовите организации, които искат от държавата временно въвеждане на автономни безмитни квоти, трябва да подадат молби във финансовото министерство в периодите между 1 април и 30 септември или 1 октомври - 15 май. В първия случай Комитетът по интегрирана митническа политика разглежда документите до 15 ноември, за да могат митата да влязат в сила от 1 януари на следващата година. Във втория случай молбите се гледат до 15 май и се прилагат от средата на календарната година./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.