1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Лаборатория за диагностика на птичи грип откриват в Аксаково, Варненско

Лаборатория за диагностика на птичи грип откриват в Аксаково, Варненско

 

Днес от 13.00 часа в град Аксаково, област Варна, министърът на земеделието и горите Нихат Кабил ще открие регионална лаборатория за диагностика на Инфлуенца А (грип) и Нюкасълска болест по птиците, напълно оборудвана със съвременна апаратура и лабораторна техника по Програмата за борба с птичия грип, финансирана от Американската агенция за международно развитие (ААМР) и реализирана от Кеър интернешънъл - България, в координация с Министерството на земеделието и горите.

На откриването ще присъстват директорът на Мисията на Американската агенция в България Майкъл Т. Фриц, представители на местните и регионалните власти и партньорски организации, представител на Кeър интернешънъл-България.

Минисър Кабил ще представи и резултатите от проекта "Изграждане и пълно оборудване на нова лаборатория за диагностика на птичи грип към Националната ветеринаромедицинска служба".

Програмата за борба с птичия грип е на обща стойност 400 000 щатски долара, стартира през юни 2006 година и ще приключи през април 2007 година. Основната й цел е подобряването на техническата готовност на институциите и звената, пряко ангажирани с наблюдението, превенцията и контрола на птичият грип в България. Стойността на предоставената техника и оборудване за лабораторията в Аксаково е над 260 000 щатски долара.

Програмата е част от Проекта за справяне с птичия грип в България на Американската агенция за международно развитие. Чрез агенцията, само в рамките на този проект, американското правителство предоставя 1 100 000 щатски долара за подпомагане на българското правителство при повишаване степента на подготвеност на България срещу вируса на птичия грип.

Основната цел на проекта е създаване на устойчив механизъм за наблюдение, управление на кризи и повишена обществена информираност. Програмите в проекта са насочени  към както към предоставяне на техническа помощ и специализирано оборудване, така и към инициативи за повишаване на местния капацитет за справяне с вируса, специализирани обучения и кампании за обществена информираност.  Проектът се реализира в сътрудничество с Националната ветеринарномедицинска служба, Министерство на земеделието и горите и Министерство на здравеопазването. 

До сега диагностиката на Инфлуенца А ( грип ) и Нюкасълска болест по птиците в България се извършваше само в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт гр. София.

Идеята за изграждането на още една лаборатория за диагностика на грипа по птиците бе продиктувана от необходимостта за повишаване диагностичния капацитет на НВМС във връзка с нарасналите критерии за здравеопазване на животните след присъединяването на страната ни към Европейския съюз.

Новата Регионална лаборатория за диагностика на грипа и нюкасълската болест по птиците ще работи под методичното и административно ръководство на Националната Референтна лаборатория "Нюкасълска болест и Инфлуенца А по птиците", като втора диагностична лаборатория.

Тя ще изпълнява диагностичните изследвания предвидени в Държавната профилактична програма и Програмата за надзор на тези две заболявания, отнасящи се до региона на Североизточна България. Предоставената съвременна апаратура създава високо професионални условия за извършване на серологични, вирусологични и молекулярно – биологични изследвания чрез Елайза методи и чрез полимеразно верижна реакция PCR.

В лабораторията работят млади, мотивирани ветеринарномедицински специалисти и технически персонал, които са обучавани във водещи научни центрове и лаборатории.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.