1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Леко понижение в цената на бялата кристална захар

Леко понижение в цената на бялата кристална захар

Средно за страната, намалението е с 0,8%

Средната цена на едро на бяла захар за страната бележи леко понижение спрямо предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна.  

Средно за страната, цената на едро на захарта намалява с 0,8% на седмична база, до 1,20 лв./кг. Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 1,07 лв./кг до 1,40 лв./кг, съответно в Добрич и Варна. В пет области се регистрира седмично поевтиняване на захарта, в рамките на 0,8 - 3,4% (Варна). Леко поскъпване на продукта се наблюдава в три области – с 1,7% в София и с 2,7% в Плевен и Хасково.  

През изтеклата седмица средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се запазва на ниво от 1,50 лв./кг. Цените по области са в диапазона от 1,24 лв./кг (Стара Загора) до 1,70 лв./кг (Пазарджик), като само в три области се отчитат изменения на стойностите на седмична база – понижение с 1,9% в София и повишение с 5,6% в Добрич и Шумен.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната остава 1,48 лв./кг. Стойностите по области са в границите от 1,30 лв./кг (Стара Загора и Хасково) до 1,90 лв./кг (Смолян). Спрямо предходната седмица, поевтиняване на захарта се наблюдава в три области – Бургас (с 1,3%), Благоевград и Кюстендил (с 2,2%), а поскъпване - единствено в София (със 7,7%).  

През изтеклата седмица цените на дребно на захарта в по-малките магазини продължават да са средно с 0,02 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети. Разлика в тази посока се отчита в шестнадесет областни центъра, като най-голяма тя е в Пловдив – 0,22 лв./кг. Същевременно, в останалите области цените на захарта в ГТВ са с между 0,01 лв./кг (Сливен и Ямбол) и 0,27 лв./кг (Смолян) по-ниски от тези в ДТО.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,30 лв./кг за ГТВ и 0,28 лв./кг за ДТО, като най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети в Пловдив – 0,53 лв./кг, а за по-малките магазини – в Смолян – 0,75 лв./кг. В Стара Загора цените на дребно в големите търговски вериги са с 0,01 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.