1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Лидерите на Евросъюза спорят за антикризисния план и климата

Лидерите на Евросъюза спорят за антикризисния план и климата

Силвио Берлускони предупреди, че ще наложи вето на споразумението за климата

 

Мерки за противодействие срещу икономическата и финансовата криза обсъждат в Брюксел лидерите на ЕС, предадоха агенциите. България е представена от премиера Сергей Станишев. Президенти и премиери от ЕС дискутират върху предложения неотдавна План за възстановяване на европейската икономика от кризата. Планът на Еврокомисията за стимулиране на евроикономиката е в размер на 200 млрд. евро. Текат горещи дебати, защото част от страните, сред тях и България, не одобряват напълно плана на Еврокомисията.

Лидерите на ЕС осъждат и ирландското предложение за компромис относно Лисабонския договор. В предложението си Дъблин изразява готовност да организира до края на октомври 2009 г. втори референдум за договора, но в замяна иска да запази комисаря си и да съхрани неутралитета във външната си политика. Според в. "Айриш таймс" очаква се самита да приеме офертата на Дъблин.

Двудневната среща на върха обсъжда и мерки за борба с климатичните промени. Но италианският премиер Силвио Берлускони предупреди, че ще наложи вето на споразумението за климата, ако партньорите от съюза не се съгласят с исканите от нея отстъпки. Според него по време на икономическа криза е неуместно да се вземат решения за климата, които може спокойно да се разгледат на специална конференция догодина.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.