1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Липсва ангажимент за противодействие на измамите

Липсва ангажимент за противодействие на измамите

Съдебната система възпрепятства ефективното разследване /Из доклада на ЕК/

 

Сътрудничество с OLAF

OLAF разследва случаи, свързани с финансиране по ФАР и САПАРД. Службата насочва вниманието към някои основни слабости в административния капацитет и капацитета на съдебната власт в България.

Липсва ангажимент за предприемане на решителни и бързи действия в сътрудничество с други публични органи, когато бъде установена измама. Например Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) – българският орган, който се занимава с плащанията по САПАРД – не е проявил активност в случаи, при които има твърдения за нередности, за конфликт на интереси или за измами, засягащи финансиране от общността. Наблюдават се сериозни недостатъци в сътрудничеството и координацията между различните органи, които работят по тези въпроси. По случая със САПАРД изглежда, че Върховната касационна прокуратура (ВКП) не е успяла да представи доказателства на ДФЗ, които да позволят на фонда да започне процедури по обратно вземане на дадени вече суми. От друга страна, когато ДФЗ започне такива процедури по обратно вземане на дадени вече суми, случаят се поема от службите за държавни вземания към Министерството на финансите. ДФЗ няма повече задачи по случая и процесът спира. На практика това означава, че няма централна структура, която да поеме отговорността, и в крайна сметка няма механизъм, който да възпира лошата практика.

Съдебните органи в България имат склонност да прилагат подход, при който един случай се разделя на по-малки елементи, което възпрепятства ефективното разследване и постигането на ефективен съдебен резултат. Освен това, има примери за съдебни производства, които са били започнати, но после са били прекратени без основание, което е попречило на разследването, извършвано от OLAF.

В допълнение, OLAF установи случаи на нарушаване на поверителността, неправилно предаване и изтичане на поверителна информация. Налице са сериозни подозрения за участие на организираната престъпност. Назначеният наскоро заместник министър-председател е уведомен за ситуацията и започна коригиращи действия. Поет бе ангажимент да се подготви и приеме закон с цел да се улесни работата на OLAF и да се окажа съдействие на службата, когато извършва контрол на място съгласно Регламент (ЕО, Евратом) № 2185/96. OLAF работи в тясно сътрудничество с българските власти, за да се гарантира, че заключенията, които ще бъдат направени от случаите, свързани със САПАРД, ще бъдат изцяло взети предвид при съдебното обработване и контрола на настоящи и бъдещи случаи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.