1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Лисабон предвижда нов супер триалог през май

Лисабон предвижда нов супер триалог през май

Засега разминаванията между Европейския парламент, държавите членки и Европейския съвет по повечето важни теми остават сериозни

Първият супер триалог за Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, организиран от португалското европредседателство, не даде желаните крайни резултати. Затова Лисабон планира нова подобна среща през следващия месец.
 
Как ще изглежда бъдещата Обща селскостопанска политика все още не е ясно, за разлика от желанието на участниците в преговорния процес, които искат окончателният й вид да бъде представен още преди началото на лятото. Първият супер триалог, проведен на 26 март, се разпиля по отделни теми, без да даде тласък към финалния облик. Заради това Португалия свиква нова среща през май, с надеждата на нея да се намери компромис, под който всички да се подпишат.
 
Засега разминаванията между Европейския парламент, държавите членки и Европейския съвет по повечето важни теми остават сериозни. През март участниците обсъждаха дефинициите на "активен", "млад", "нов" и "малък" фермер, но така и не стигнаха до пробив при темата за таваните на директните плащания, тяхното намаление при надхвърляне на определена площ, преразпределителните плащания и вътрешната конвергенция.
По някои сектори има принципно съгласие за определение какво точно представлява терминът "активен фермер". Преговарящите са на едно мнение и по въпроса за управлението на пазарите и извънредните мерки. 
Преди супер триалога през май ще има три други тристранни срещи. На 16 април ще се обсъжда Регламента за стратегическите планове. Пет дни по-късно на дневен ред ще бъде Регламентът за общата организация на пазара, а на 23 април ще се преговаря за Хоризонталния регламент. Освен това ще има и редовен Аграрен съвет, който ще се състои на 26 април под формата на видеоконференция.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.