1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Лов на прелетен дивеч - далеч от зоните с инфлуенца

Лов на прелетен дивеч - далеч от зоните с инфлуенца

 

Откриването на ловния сезон за прелетен дивеч - пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, да стане на 12 август - събота, гласи заповед на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил. С тази заповед, която е втора поред, се забранява ловуването в 3-километровата застрашена зона и 7-километровата зона за наблюдение в районите с констатирани огнища на инфлуенца (грип) по птиците. Отстрелът на прелетен дивеч в тези ловно-стопански райони ще се разрешава само с диагностична цел след получаване на писмено разрешително от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).
При усложнение на епизоотичната обстановка във връзка със заболяването птичи грип, ловните излети за прелетен дивеч ще бъдат забранени до второ нареждане, е записано в заповедта. При ловуването да се спазват стриктно Законът за лова и опазване на дивеча и правилникът за неговото приложение.
Ще припомним, че с първата си заповед отпреди половин месец аграрният министър разреши тази година ловният сезон да започне седмица по-рано./posredniknews.com./

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.