1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Лозарите ще получават по 200 лв./дка допълнително за нов масив

Лозарите ще получават по 200 лв./дка допълнително за нов масив

Отпускането на средствата става по решение на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие".

 

Допълнителна помощ от 200 лева за декар за всеки нов лозов масив ще получават тази година лозарите, съобщи министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме. Отпускането на средствата става по решение на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". Създаването на нови лозови насаждения са приоритети в лозарството, подчерта агроминистърът.

През последните няколко години във винопроизводството са инвестирани над 100 милиона евро, а новите лозови масиви са близо 140 000 декара. Мехмед Дикме обеща инвестициите в създаване на нови лозя да продължат поне за още 100 000 дка до 2007 г. В тази връзка е предвидена и специална програма за развитието на Странджа-Сакар, като целта е да се насочат лозарите и винарите да създават там нови лозови масиви.

Удовлетворен съм, че днес по случай празника Трифон Зарезан ще бъда на няколко места в страната в лозови масиви, които са създадени в рамките на нашия мандат и тази година ще дадат своя първи плод, а догодина и първото вино, каза министър Дикме. Той присъства на зарязването в село Брестовица заедно с президента Георги Първанов, а по-късно ще посети и село Поповица.

Мехмед Дикме заяви още, че в интерес на всички е Булгартабак холдинг да бъде приватизиран. Според него, има възможности процедурата да приключи до края на мандата на настоящото правителство, отчитайки факта, че голяма част от процеса е извършен. Дикме уточни обаче, че приватизацията ще се осъществи на база анализи и решения, като още веднъж се преразгледа възможността дали да участват само стратегически инвеститори, т.е. предприятия, които са с традиции в отрасъла и имат огромни обороти. Агроминистърът смята, че трябва да се допуснат и финансови институции до процеса, с оглед по-сериозна конкуренция, тъй като този елемент е липсвал при приватизацията със стратегически инвеститор само. Все още не е заявен интерес от страна и на други фирми, тъй като не е обявяван друг начин на раздържавяване, допълни Дикме и уточни, че лично той ще държи на ускоряване на процеса.

Това съобщиха от ECON.BG за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.