1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Малки и средни земеделски производители се срещнаха с депутати в Добрич

Малки и средни земеделски производители се срещнаха с депутати в Добрич

Бяха обсъдени проблемите пред бранша и възможностите за решаването им

Защита и подкрепа за малкия и средния земеделски бизнес поиска Общият земеделски професионален съюз на среща с депутати в Добрич. Да се постигне равнопоставеност в агробизнеса чрез ясни правила са част от поставените искания на фермерите. 

Депутати и земеделци обсъдиха проблемите пред бранша и дискутираха възможностите за решаването им.  

Още през февруари Общият земеделски професионален съюз започна да изгражда структури във всяка община на Добричка област. В нея членуват овощари, пчелари, зеленчукопроизводители, лозари, преработватели. 

Шанс за обединяване на дребни и средни производители има в мярката за създаване на организации на производителите в новата Програма за развитие на селските райони. Кандидатстването по всички останали мерки  е трудно и невъзможно за тези, които обработват до 1000 дка земя. 

Дребният и средният земеделски бизнес имат повече социална функция за опазване на българските села, подчерта на форума депутатът Румен Йончев. По думите му основен ключ за оцеляване и на бизнеса, и  на селата е националното подпомагане, а не европейските програми. 

Разгорещената дискусия продължи часове. Присъстващите производители поискаха да се пресече порочната практика 95 % от субсидиите да попадат в ръцете на 5% от българските земеделци, създаване на фермерски пазари, облекчаване на административните тежести и достъпност на европейските програми за по-малките и средни стопанства.   

Автор: Галина Недкова

Подробности гледайте в емисиите новини по телевизия Агро ТВ!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.