1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Малките ферми ще продават млякото си без посредници

Малките ферми ще продават млякото си без посредници

Частните ветеринарни лекари получават необходимите им 1100 преносими компютъра

Малките стопанства, в които на място се произвежда мляко и сирене, ще могат да продават директно продукцията си, но при стриктно спазване на ветеринарните изисквания. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, представяйки спешните законодателни инициативи на новия екип и цитиран от Дневник.

Много скоро на млекопроизводителите ще бъдат изплатени и субсидиите за качествена суровина, за които бяха излъгани, че ще им се отпуснат още в началото на годината, допълни Цветанов. Неусвоеният ресурс е за 6 млн. лв. В бюджета за тази година има още 60 млн. лв. за покупка на фуражи, но заради липсата на връзка между регистъра на животните и идентификационната система на Разплащателната агенция плащането е критично забавено, обясни и министър Мирослав Найденов. Работата по новата система е блокирана от бившето ръководство на агроведомството.

Частните ветеринари не са получили и необходимите 1100 преносими компютъра, с които е трябвало да вкарват актуалните данни за животните. От ветеринарите е искана 60 лв. годишна такса за ползване, което е недопустимо, затова се разпоредих лаптопите да бъдат отпуснати и да започне актуализацията, обясни Найденов. След като двете системи бъдат свързани, евроексперти трябва да проверят дали те действат в реално време, за да е ясно, че в Разплащателната агенция се знае броят на животните във всяка ферма. Самата акредитация от Еврокомисията отнема три месеца.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.