1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мандри и кланици получиха отсрочка за евронормите

Мандри и кланици получиха отсрочка за евронормите

Промените в наредбата за птицекланиците също дават два преходни периода за новите норми

 

Преработвателните предприятия за животинска продукция, които са с одобрени от ветеринарните служби бизнес планове за модернизация на производството, ще получат отсрочка при въвеждането на ветеринарно-санитарните норми за качество. Това гласят петте наредби на земеделското министерство, обнародвани в Държавен вестник във вторник.

Според старите нормативи преработвателите трябваше да изградят модерните цехове до края на миналата година. Много от предприемачите разчитаха на финансовата подкрепа от предприсъединителната програма САПАРД. Поради промени в процедурите за изплащане на субсидиите агенцията спря да приема проектите им. Инвестиционните намерения на бизнеса пропаднаха и това беше основният мотив, с който българското министерство на земеделието поиска от Европейската комисия отсрочка за въвеждане на новите норми.

Мандрите с индустриален капацитет и млекосъбирателните пунктове, които в момента обновяват цеховете си, получиха отсрочка до 1 април 2006 г. за три месеца трябва да довършат вътрешното обзавеждане, да оборудват помещенията с материали, които в досег със суровината не биха променили химичния й състав.

Стените на помещенията трябва да са с обли ъгли и специални канализационни подове за по-лесно почистване. Млякото трябва да бъде в непромокаеми и неръждаеми съдове.  Според инструкциите, пунктовете за мляко трябва да задължително да бъдат извън фермите, да имат помещения за охлаждане, модерни центрофуги и специални съоръжения за измерване на първите проби.

Мандрите с малък капацитет могат да приведат мощностите си в съответствие с изискванията до 15 юни 2006 г., ако имат одобрени бизнес планове от Държавния ветеринарно-медицински контрол.

Кланиците с промишлен капацитет, които ремонтират производството и ветеринарите са одобрили плановете им за действие, до 1 юли т.г. ще работят по старите правила. Ако след тази дата не са привели производството си в съответствие с изискванията, те ще бъдат затваряни. Според европейските разпоредби кланиците трябва да разполагат с отделни помещения за приемане, съхранение, транжиране, охлаждане и замразяване на месото.

Данните от хладилните термометри трябва да се отчитат във всеки момент и да се архивират за улеснение при контрола. Ножовете и останалите инструменти задължително се мият с гореща вода до 82 градуса по Целзий. Месото трябва да се съхранява в специални неръждаеми контейнери. Специални инструкции има и при самото клане на животните.

Промените в наредбата за птицекланиците също дават два преходни периода за новите норми. Малките предприятия са длъжни да приключат с ремонтите до 15 юни. Големите цехове трябва да са приключили до 1 юли т.г. Същото се отнася за колбасарските цехове и предприятията за производство на кайма и преработка на месо за пазара.  До 23 януари ще приключат ветеринарните проверки из всичките 730 преработвателни предприятия в страната. След приключването им ще стане ясно колко от цеховете, които не работят по европейските норми, ще бъдат закрити и колко ще останат на пазара. В регистъра на Националната ветеринарномедицинска служба ще бъдат вписани и фирмите, получили преходни периоди за довършване на модернизацията си, поясниха експерти. Старите наредби не случайно бяха изработени от 2000 до 2002 г., за да могат фирмите да имат време за реакция. Предприемчивите бизнесмени успяха да инвестират в нови цехове, но има и изоставащи.

За да се пресече дейността на все още нелегално работещите цехове, които създават нелоялна конкуренция и пречат на легалния бизнес, министерството на земеделието ще поиска съдействие от полицията и прокуратурата. Контролът върху животинските храни изцяло се извършва от ДВСК.  В малките населени места, където няма постоянен контрол, запечатани цехове се разпечатват и нощем в тях се преработва непроверена продукция. Затова ще се иска съдействие от кметските управи и полицията, които да правят светкавични проверки, обясниха експерти.

Преструктурирането на предприятията в хранително-вкусовата промишленост е пред финал

Един декар е минималната площ, за която земеделските производители ще получават субсидии след 2007 г.

По Програма ПРООН в България ще се финансират проекти на стойност 4 млн. щ.д.

12 лева такса ще плащат притежателите на колесни трактори и самоходни шасита при технически прегледи

Целта на промените е синхронизация с изискванията на европейската стратегия за развитие на горския сектор

Преработватели ще търсят инвестиции за животновъдството

Определяме качеството на месото по европейските стандарти на (S)EUROP

Новият лабораторно-учебен център към НСРС ще информира за фитосанитарните изисквания и безопасността на храните

Приетите наскоро изменения и допълнения Закона за рибарството и аквакултурите влизат в сила от началото на 2006 г.

Слагат данък за нивите

България предприе стъпки за присъединяване към Европейската конвенция за защита на животните

Колегиумът на МЗГ прие десет наредби във ветеринарната област

Агенция САПАРД да възстанови приемането на проекти по всички мерки, е становището на Комитета по наблюдение на Програма САПАРД

Програма "Лидер+" - една от осите, на които ще се крепи родното земеделие

Нихат Кабил ще участва в заседание на Специалния комитет по селско стопанство към Съвета на ЕС

България бе домакин на семинара "Присъединяването на България към ЕС в областта на ловното стопанство"

Министърът на земеделието Нихат Кабил ще участва в заседанието на Съвета на министрите по земеделие и рибарство

Семинар за ангажиментите към ЕС в областта на ловното стопанство

Закриха двудневния семинар, посветен на новата политика за развитието на селските райони

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил се срещна с еврокомисаря по здравеопазване и защита на потребителите Маркос Киприану

Прилагането на добрите земеделски практики съгласно европейските изисквания в областта на сортоизпитването е много важен момент за българското земеделие

Да се разработи план за действие за 2006 г. за ваксиниране на дивите свине в цялата страна срещу заболяването класическа чума

Двудневен семинар по въпросите на международните преговори, европейската интеграция и формиране на европейската политика, се откри днес в МЗГ

На 4.10 министърът на земеделието и горите ще открие семинар по проект в областта на агроекологията

Министър Нихат Кабил откри винарската изба "Шато ветровитите хълмове" в Сливенските минерални бани

Изграждането на Разплащателната агенция и Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/ са сред основните приоритети в земеделието

Международна работна среща по проект "горска мрежа" ще се проведе на 19 и 20 септември

МЗГ започва прилагане на процедура за лицензиране вноса на земеделски продукти с произход от ЕС

Започва реализацията на два проекта по Програма ФАР в областта на земеделието

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.