1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мандрите в Пловдивско – изрядни

Мандрите в Пловдивско – изрядни

Проверките продължават до 2010 година

41 предприятия, 13 от които в Пловдивска област, за производство на мляко и млечни продукти, са проверени по разпореждане на Апелативна прокуратура. Целта на проверката е да се установи спазват ли се нормативните изисквания за качество при производството и търговията на сирене, кашкавал и мляко и какви суровини се влагат в българските сирена и млечни продукти /прясно мляко, сухо или кондензирано мляко, растителни мазнини и други нетипични продукти/.

Проверката обхвана дейността на функциониращите в апелативния регион предприятия с капацитет на обработка на над 10 тона сурово мляко в литри дневно през периода юни 2008 година - февруари 2009 година

От всички 41 обекта за 9 е констатирано, че като подобрители са използвани сухо мляко, млечен протеин, растителна мазнина или палмово масло. Вложените суровини са съобразени с нормите, въведени в технологичните документи на предприятията.

Констатирано е, че във всички обекти са спазени качествените и количествени показатели при производството и етикетирането на млечните продукти. Съблюдават се правилата, въведени от Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/ по регламентите на Европейския съюз при производството на сирена и млечни продукти, в които се влагат предимно сухо или кондензирано мляко, растителни мазнини и други нетипични продукти и не се наименоват "Българско саламурено сирене от краве (овче) мляко", "Българско кисело мляко", "Кашкавал Витоша" и др. произведени млечни продукти с преобладаващо вложени растителни мазнини.

Въпреки, че резултатите дават основание да се приеме, че няма неблагополучия при производството, транспортирането и търговията на млечни продукти в региона, с цел опазване здравето на гражданите и свеждане до минимум на риска от евентуална опасност за потребителите, Апелативна прокуратура е разпоредила на окръжните прокуратури да възложат на съответните Регионални инспекции по опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ и Регионалните ветеринарномедицински служби /РВМС/ извършването на системни проверки в производствените обекти през периода от средата на юни до края на месец март 2010 г. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.