1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мария Белова, ГЕРБ: Законът за подпомагане на земеделците гарантира успешно прилагане на схемите за директни плащания и ПРСР

Мария Белова, ГЕРБ: Законът за подпомагане на земеделците гарантира успешно прилагане на схемите за директни плащания и ПРСР

Народното събрание прие на второ четене законопроекта

Законът за подпомагане на земеделските производители ще гарантира успешното прилагане на схемите за директни плащания в периода 2015-2020 г. и на Програмата за развитие на селските райони за същия период. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ – Сливен и член на парламентарната комисия по земеделие и храни Мария Белова, след като Народното събрание прие на второ четене законопроекта. 

„Това е добър закон, който цели максимално усвояване на финансовия пакет за директни плащания и развитие на селските райони, повишаване на конкурентоспособността на земеделското производство и на доходите на земеделските производители“, посочи Белова. По думите й,  вносителите му са работили за промени, които да доведат до оптимизиране работата на институциите, ангажирани с прилагането на схемите и мерките на ОСП, чрез синхронизиране на закона с действащото европейско законодателство.

Мария Белова обясни, че измененията предвиждат въвеждане на схемите, изискванията и конкретните национални решения по директните плащания, които да подпомогнат развитието на сектор „Земеделие”. Според нея целта е по-справедливо и по-добро насочване на плащанията чрез прилагане на определени инструменти на политиката, като използване на Схемата за преразпределително плащане, въвеждане на прогресивно намаление на плащанията и използване на дефиницията за активен фермер.

„Ще бъде създадена Система за съвети в земеделието в съответствие с действащото европейско законодателство и ще се намалят административната тежест и административните разходи при прилагане на схемите и мерките за подпомагане“, заяви още Мария Белова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.