1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Масови проверки в селското стопанство започва Инспекцията по труда

Масови проверки в селското стопанство започва Инспекцията по труда

Проверките ще се правят съвместно с други държавни органи

Масирани проверки за спазване на нормативите в областта на трудовите правоотношения на работниците и служителите, започват в сектора на селското стопанство, където сезонната работна ръка заема голям дял, съобщи БГНЕС. Това стана ясно на пресконференция във Варна, дадена от инж. Иван Иванов, директор на местното поделение на Инспекцията по труда.

От днес четири екипа на инспекцията тръгват на проверки в сезонните обекти по курортните комплекси край Варна, като успоредно с това ще започнат такива и в по-малките населени места, където се наемат сезонни работници в селското стопанство, уточни инж. Иван Иванов. Проверките ще се правят съвместно с други държавни органи като Контролно-техническата инспекция, НАП, НОИ и полицията, когато обстоятелствата го налагат, каза още Иванов. От 16 юни до момента Инспекцията по труда във Варна е констатирала общо 422 нарушения на трудовото законодателство, като 198 от тях са свързани пряко със спазването на трудовите правоотношения от работодателите. Установени са 5 работещи лица, без шефовете им да са сключили трудови договори с тях преди допускането им, а за 4-има работодателите са „забравили“ да регистрират в НАП сключените с тях договори. Иванов допълни, че се използват всякакви хватки, за да бъдат избегнати съответните наказания, като например случай в кв. Аспарухово, при който обяснението било, че не били служители на заведението, а част от групата, празнуваща рожден ден, които помагали при сервирането.

Работодателите пък се укривали, като един влязъл в болница, друг бил командирован извън града и не можел да определи упълномощено лице да го представлява, трети бавел проверката по документи с различни хитрини и т. н. От контролния орган подчертаха обаче, че, въпреки опитите за отлагане на проверките, те по никакъв начин няма да избегнат санкцията, която търпят за допуснатите нарушения. Инспекцията по труда е издала 306 задължителни за изпълнение предписания и са съставени 89 акта за глоби и имуществени санкции, от които 11 за допускане до работното място на работник без трудов договор или не подадено уведомление до териториалното поделение на НАП за сключването му.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.