1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мехмед Дикме подписа заповед, с която се разрешава провеждане на национална хайка за хищници

Мехмед Дикме подписа заповед, с която се разрешава провеждане на национална хайка за хищници

С 4 % е нараснала и популацията при лисиците, като броят им през 2004 г. е достигнал 36 502

 

Министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме подписа заповед, с която се разрешава провеждането на национална хайка за хищници в събота, 19 февруари 2005 г., съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и горите. При ловуването да се спазват стриктно Законът за лова и опазване на дивеча и правилника за неговото приложение, е записано в заповедта, която е съгласувана с Министерството на околната среда и водите.

През последните години е налице тенденция на увеличение на запасите от хищници в страната, които сериозно застрашават както останалите видове дивеч, така и домашните животни, коментират ловните експерти. 2230 са вълците според данните от проведената през миналата година пролетна таксация (преброяване) на дивеча. Увеличението при този вид е с 11 % повече в сравнение с 2003 г.

С 4 % е нараснала и популацията при лисиците, като броят им през 2004 г. е достигнал 36 502. Над 27 000 са чакалите, а броят на скитащите кучета, които също се организират в глутници, надхвърля 24 000, припомнят експертите.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.