1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Меморандум за сътрудничество подписаха участниците в среща на балканските горски администрации

Меморандум за сътрудничество подписаха участниците в среща на балканските горски администрации

Предвижда се учредяване на Форум „Балкански гори“

Меморандум за сътрудничество между балканските горски администрации беше подписан днес, 18 февруари на среща в резиденция „Бояна“. Във форума взеха участие представители на 8 страни – Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Сърбия, Турция, Черна гора.

„През последните години засиленият икономически натиск, настъпващите климатични промени, променящите се изисквания към горския сектор поставят редица общи проблеми пред всички балкански страни. В съвременните условия решаването на  тези въпроси не може да се осъществява изолирано в границите на отделните държави. Подписването на Меморандум за сътрудничество между страните от балканския регион е от изключителна важност като средство за изграждане на диалог по актуалните горски политики и проблеми.“ - подчерта доц. Георги Костов - зам.-министър на земеделието и храните, в приветствието  си към участниците в срещата.

Подписването на меморандума предвижда учредяване на Форум  „Балкански гори“ на държавните горски администрации. Чрез него ще се координира работата между отговорните администрации за горите и горското стопанство по отношение на изготвяне и представяне на общи политики, позиции, обмен на информация, подпомагане на научно-изследователска дейност и предлагане на конкретни действия за опазване и устойчиво управление на горите.

Форумът предвижда участието на широк кръг институции, специалисти и преподаватели от специализираните университети, НПО, синдикати и други заинтересовани организации.

В рамките на настоящата среща документът беше подписан от представители на четири горски администрации - Албания, България, Косово и Черна гора.

В обръщението  си към присъстващите, инж. Красимир Каменов – зам. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите подчерта, че меморандумът за сътрудничество остава отворен за всяка държава от региона, която желае да се присъедини. „Изразявам надежда, че срещата е начало на нов етап на сътрудничество между балканските държави за устойчиво управление и опазване на горите. Нека присъстващите на срещата да бъдат посланици на идеята за създаване на форум „Балкански гори“ и в останалите балкански страни“, допълни той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.