1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мениджъри назначават безработни на „зелени работни места"

Мениджъри назначават безработни на „зелени работни места"

До края на годината по Националния план за допълнителна заетост ще бъдат отпуснати малко над 3 млн. лв. от националния бюджет

Мениджъри от различни сфери на икономиката, които развиват дейности по опазването на околната среда, от тази година могат да назначават безработни, като част от заплатата им ще бъде поета от държавния бюджет. Това съобщи Агенцията по заетостта, цитирана от Investor.bg.

До края на годината по Националния план за допълнителна заетост ще бъдат отпуснати малко над 3 млн. лв. от националния бюджет. Целта е  да бъдат насърчени онези работодатели, които развиват екологични производства.

За всеки нает безработен държавата ще отпуска по 240 лв. месечно в продължение на една година, но само ако е назначен на пълен работен ден. Целта е до края на годината да се намери работа за 2100 безработни, сочат разчетите.

Държавата ще покрива също платения годишен отпуск и други възнаграждения за майчинство, болест или временна нетрудоспособност на наетите лица. Основно изискване към кандидатите е да имат поне 6-месечна регистрирация в бюрата по труда като безработни.

С прилагането на Програмата „зелени работни места" се очаква държавата да постигне двоен ефект не само с осигуряване на така необходимата допълнителна заетост на населението, но и с насърчаване на мениджърите, които инвестират в еколотични производства, обясниха експерти.

Освен в предприятия, пряко заети с рециклирането на вторични суровини и отпадъци, безработните могат да бъдат наемани също и в депа за отпадъци, ВиК-предприятия, както и в компании от енергетиката, топлофикацията и газопреносната система.

Управителите на фирмите пък ще имат ангажимент да изплащат осигуровките на новоназначените, като доплащат останалата част от заплатите за съответната професия.

Интересът към програмата е изключително голям, като през първите три месеца на годината мениджъри са разкрили 247 „зелени работни места", а първите 157 безработни вече са постъпили на работа, сочи статистиката на агенцията.

За първото тримесечие на 2011 г. насърчителната мярка е ползвана от 21 компании, които работят в секторите „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” и „Административни и спомагателни дейности”, съобщиха от агенцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.