1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Месни продукти" вложи 1.5 млн. евро в нова кланица

"Месни продукти" вложи 1.5 млн. евро в нова кланица

Проектът е реализиран с финансиране по програмата САПАРД

 

Повече от 1.5 млн. евро са вложени в новата кланица на "Месни продукти" в с. Здравец край Търговище. Това съобщи Славчо Славчев, който е съдружник във фирмата. Проектът е реализиран с финансиране по програмата САПАРД, а гарант при обезпечаването на заема е Насърчителна банка.

Производственият капацитет на кланицата е 30 тона месо на ден. Новото предприятие е разположено на 15 дка и дава работа на 50 души. Плановете на "Месни продукти" са да изнася 2/3 от произведената продукция. Целевите пазари са страните от Европейския съюз - Германия, Италия, Гърция и др. Освен това фирмата ще търси партньорството с компании от Русия и Украйна.

Основното производство на предприятието включва добива на свинско парено и драно месо, добива на месо от дребни преживни животни, разфасовки, субпродукти, кожи и др.

По думите на Славчев предприятието разполага с модерно оборудване и техника, които изцяло отговарят на европейските изисквания. Компанията вече е започнала изграждането на системата за контрол на качеството HACCP, която трябва да бъде одобрена до три месеца след започването на производствената дейност на кланицата. В тази връзка производствените и складовите помещения са снабдени със специално антибактериално покритие. Паралелно с въвеждането на НАССР предприятието ще кандидатства и за получаването на сертификат за качество ISO 9001.

Според условията за получаване на заема по САПАРД компанията има сключени предварителни договори с около 20 фирми.

"Месни продукти" е създадена през 2002 г. и целта й е да реализира проекти в областта на месопреработвателната промишленост. Засега това е първата финализирана инициатива, посочи Славчев.

През 2005 година компанията има намерение да инвестира още 1.5 млн. евро за разширяването на вече построената кланица.

Освен това "Месни продукти" започва работата по още един продукт за изграждането на второ месопреработващо предприятие. Все още е рано да се конкретизират нужните инвестиции за това, посочи Славчев./dnevnik.bg/evropa

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.