1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Минчо Спасов: "Прекратеното дело срещу Стойков бе искрата, която ни подпали чергата"

Минчо Спасов: "Прекратеното дело срещу Стойков бе искрата, която ни подпали чергата"

Стойков бе обект на разследване за злоупотреби за 7.5 млн. евро по САПАРД

 

Немските власти имат доказателства срещу разследвания у нас бизнесмен Людмил Стойков, който е и спонсор на президента Георги Първанов. Това заяви вчера депутатът от НДСВ и шеф на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов пред БНР.

"Прекратеното дело срещу Стойков бе искрата, която ни подпали чергата", смята Спасов за изсипалите се критични доклади за България. Според него прокуратурата е направила гаф, като не е изискала важни специални разузнавателни средства от немските разследващи власти, които доказват връзката на Людмил Стойков с групата на Марио Николов.

Пернишкият бизнесмен стана обект на разследване в края на 2006 г. след сигнал именно от германските митници. Той бе за злоупотреби за 7.5 млн. евро по САПАРД от български фирми с използване на фалшиви документи за стари машини за месопреработка и пакетиране. Разследвани бяха 6 фирми от групата "Людмил Стойков - Марио Николов". Обвинителен акт за документна измама бе внесен само срещу Марио Николов, съпругата му Марияна Николова и още 7 души. Оказа се, че прокуратурата няма доказателства, че Стойков е участвал в евроизмамите и делото срещу него бе прекратено. Сега той е разследван за пране на пари, но юристи се съмняват, че и тук има шанс да се докаже вината му.

Минчо Спасов изрази надежда, че лично главният прокурор Борис Велчев, който бил запознат с въпроса, ще коригира действията на подчинените си и когато ключовите доказателства пристигнат, ще се възстанови справедливостта.

От прокуратурата обаче са скептични, че нещата биха се преобърнали. Наблюдаващият делото прокурор Андрей Андреев бе изненадан от думите на депутата и възможността СРС-тата в Германия да се окажат ключови за разследването.

"Връзката между Николов и Стойков е добре известна и на нас, но това не е достатъчно. Поддържаме сътрудничество с немските власти и, ако са имали нещо, са щели да ни уведомят и да се направи трансфер", коментира Андреев пред "Сега". По думите му обаче въпросните СРС-та вероятно касаят разследването в Германия, където вече има и присъди за замесените техни граждани в аферата. Нямало как обаче те да послужат като доказателство у нас.

В петък се разбра, че една от фирмите на Стойков - "Еврофриго" е върнала субсидия от близо 3 млн. евро, след като фонд "Земеделие" са си ги потърсили по съдебен път. Според вицепремиера Меглена Плугчиева връщането си е признание за незаконно взети средства.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.