1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Бозуков: Не бе постигнато споразумение по пакета за реформата на Общата селскостопанска политика

Министър Бозуков: Не бе постигнато споразумение по пакета за реформата на Общата селскостопанска политика

По време на преговорите министър Бозуков ясно очерта т. нар. „червени линии“ за страната ни

Съветът на Европейския съюз по земеделие и рибарство и Европейският парламент не постигнаха споразумение в преговорите по пакета за реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП 2023-2027 г.). Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков рано тази сутрин от Брюксел, след като разговорите между страните бяха прекъснати.

Заседанието на Съвета на министрите на Европейския съюз по земеделие и рибарство продължи две денонощия, като в дискусията по пакета за реформата на ОСП след 2020 г. не бе постигнато съгласие.

Христо Бозуков

По време на преговорите министър Бозуков ясно очерта т. нар. „червени линии“ за страната ни. „Най-важни приоритети за България в новата ОСП 2023-2027 г. остават Преходната национална помощ и обвързаната подкрепа. Възможността за промяна на референтния период за Преходната национална помощ ще позволи по-добро насочване на подпомагането, но остава отворен въпросът за запазване на 50% бюджет от нивата й от 2013 г. По отношение на Обвързаната подкрепа 13+2% е най-ниското ниво, което бихме могли да подкрепим“, категоричен бе министърът.

Той отбеляза още, че подкрепяме заделянето на 20 % от средствата за директни плащания за еко-схеми с обучителна фаза за първите 2 години и гъвкавост за прехвърляне на неусвоените средства към други схеми – за директни плащания и развитие на селските райони. „Трябва да бъде запазено текущото ниво от 30% бюджет за интервенции, свързани с околна среда и климат, които да включват плащания за райони с природни и други ограничения“, добави още земеделският министър. Проф. д-р Бозуков допълни, че при определянето на минималния задължителен праг за финансиране на тези интервенции, трябва да се вземе предвид стартовата позиция и конкретните условия в държавите членки.

България подкрепи задължителното прилагане на преразпределително плащане, както и предвиждането на възможност за отразяване на спецификите на структурата на стопанствата във всяка от страните от ЕС. Министърът обясни, че предложението на председателството за минимален процент от 7,5% преразпределение на плащанията е балансираното решение. По думите му, опасенията на страната ни са, че паралелното завишаване на бюджетите за еко-схеми и за преразпределителни плащания ще доведат до намаляване на базовото плащане, което е основната форма за подкрепа на дохода на фермерите.

Страната ни е и за запазване на не по-високо от 15% равнище на разходите по оперативните програми за интервенции, свързани с екологични цели. По този начин нивото ще бъде реално изпълнимо от организациите на производители. „Настояваме европейското финансиране за организации и групи в други сектори, извън сектора на плодовете и зеленчуците, да се запази на 10% от стойността на предлаганата на пазара продукция от всяка група или организация на производители“, подчерта  министър Бозуков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.