1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Въпросите за бъдещето на Общата селскостопанска политика: Преговарящите се надяват на компромис

Въпросите за бъдещето на Общата селскостопанска политика: Преговарящите се надяват на компромис

Колко ще продължат дискусиите

Без конкретни резултати приключи първият ден от т. нар. супер-триалог по въпросите за бъдещето на Общата селскостопанска политика. Желанието на преговарящите е до четвъртък вечер да бъде постигнат компромис, но има и вариант дискусиите да се проточат до петък.
 
През първия ден на преговорите между Европарламент, Комисия и държави членки никой не беше изцяло против предложенията за компромис, но най-вече източноевропейските страни остават скептични. Идея на Комисията е 10% от директните плащания да бъдат преразпределени в полза на малките и средни стопанства. В замяна на това предложение Европарламентът се отказва от искането си за ограничаване или регресия на директните плащания за големите ферми. Държави, които имат сравнително хомогенен размер на стопанствата, настояват да бъдат изключени от минималната ставка за преразпределение на субсидиите. Според наблюдатели в Брюксел този компромис има изгледи да бъде приет.
Освен това Комисията предлага 25 на сто от директните плащания да отиват за екосхемите, както и минимум 4% от непродуктивните площи да бъдат оставени необработвани. Различията тук са, че евродепутатите настояват този дял да е 5 на сто, докато държавите искат само 3%.
 
Третата най-оспорвана точка е т.нар. "социално измерение на ОСП", за което настояват от Парламента. То предвижда наказание за фермери, които наемат на черно сезонни работници, или не им плащат установените минимални надници. Досега държавите са против такова тясно обвързване на ОСП със социалните стандарти, но при преговорите стана ясно, че евентуално биха се съгласили на компромисен вариант. Скептични по въпроса са най-вече Унгария, Полша, България, Румъния и Дания.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.