1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Димов: Софийското метро ще намали вредните емисии с близо 90 хил. тона годишно

Министър Димов: Софийското метро ще намали вредните емисии с близо 90 хил. тона годишно

Tова е един от големите проекти на Столичната община, пряко свързан с опазването на чистотата на атмосферния въздух

Софийското метро ще намалява вредните емисии във въздуха с общо 90 хил. тона годишно след построяването на третия лъч. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на инспекция с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и столичния кмет Йорданка Фандъкова на строителството на новия участък на метрополитена.

Министър Димов изтъкна, че това е един от големите проекти на Столичната община, пряко свързан с опазването на чистотата на атмосферния въздух. „Това е и една от основните цели, които се опитваме да постигнем заедно с местната власт“, допълни Димов. Той припомни, че автомобилният транспорт е един от двата големи източника на замърсяване с фини прахови частици, наред с битовото отопление.

В края на първото полугодие на тази година се очаква да бъде отворена ос „Въздух“ от Оперативна програма „Околна среда“, заяви министър Димов. По нея общините ще могат да кандидатстват и за финансиране, свързано с намаляване на замърсяването на въздуха. „С това се надяваме да подпомогнем както Софийската, така и всички останали български общини да направят крачка напред за подобряване на качеството на въздуха“, заключи министърът.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.