1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Джевдет Чакъров ще се срещне с еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас

Министър Джевдет Чакъров ще се срещне с еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас

 

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров ще се срещне в понеделник – 10 април, с еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас, който пристига на посещение у нас. Напредъкът на България в изпълнение на ангажиментите по глава "Околна среда" ще е основната тема на разговора, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Срещата в понеделник ще се проведе от 10.15 ч., в сградата на МОСВ на "У. Гладстон"№67.

Напредъкът на страната ни в това отношение беше отчетен от Ставрос Димас още на първата му среща с Джевдет Чакъров в средата на октомври миналата година, когато двамата се видяха в Люксембург на заседанието на Съвета на министрите по околна среда. Тогава беше договорено срещите с комисаря по околна среда ще бъдат по-чести в периода до приемането на страната ни за пълноправен член на Европейския съюз.

Още на следващата среща на Джевдет Чакъров със Ставрос Димас в края на ноември в Брюксел еврокомисарят отбеляза постигнат напредък по бележките в областта на околната среда от последния мониторингов доклад. Тогава Димас изрази оптимизма си, че страната ни ще стане член на ЕС на 1 януари 2007 година, като заяви, че страната ни ще получи неговата подкрепа за това. Еврокомисарят потвърди същото и на срещата си с министър Чакъров в началото на февруари, когато двамата се видяха и разговаряха в рамките на 9-та специална сесия на Управителния съвет /УС/ на ЮНЕП /Глобален министерски форум по околна среда/ в Дубай.
Очакванията на МОСВ са, че в предстоящия доклад на ЕК глава "Околна среда" ще бъде поставена сред областите, в които България ще е готова да изпълнява ангажиментите си от датата на присъединяването. Основание за това дават и заключенията от последната партньорска проверка на ЕК по глава "Околна среда" от края на януари и началото на февруари.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.