1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Гечев и посланикът на Испания разговаряха по теми, свързани с продоволствената сигурност на ЕС

Министър Гечев и посланикът на Испания разговаряха по теми, свързани с продоволствената сигурност на ЕС

Дипломатът представи опита на Испания в контрола върху търговията със земеделски продукти

Темата за продоволствената сигурност на Европейския съюз (ЕС) и възможностите за съвместни проекти обсъдиха на среща в агроминистерството министърът на земеделието Явор Гечев и посланикът на Испания в България Н. Пр.  Алехандро Поланко Мата.

Министър Гечев постави въпроса за затрудненията за българските земеделски производители година след началото на войната в Украйна, довели до значително увеличение на обема от зърно, съхранявано в складовете на територията на България.

„Както и досега, България е солидарна с Украйна, но последвалата затруднена реализация на зърнени култури засили риска за фермерите в държавите, които са най-близо до конфликта“, заяви земеделският министър. Той изложи предложението на България за пренастройване на съществуващите транспортни връзки, включването на железопътния транспорт и изграждането на нови силози с цел подобрена логистика на украинските селскостопански продукти по определените в рамките на ЕС коридори на солидарността.

Министър Гечев и посланик Алехандро Поланко Мата разговаряха и по въпроса за обмяна на опит между двете страни в областта на законодателството, свързано с кооперирането между земеделските стопани и пренасянето на модела на кооператива, базиран на една модерна система на пазарите. Дипломатът представи опита на Испания в контрола върху търговията със земеделски продукти.

Двамата се обединиха около възможността за разработването на съвместни проекти в областта на рибарството и аквакултурите.

„Отношенията между България и Испания са на отлично ниво в политически, икономически и културен план“, заяви от своя страна посланик Алехандро Поланко Мата. Той представи приоритетите на Испания, която поема председателството на ЕС през втората половина на 2023 година.

„Нашите страни си приличат много повече, отколкото се различават, като Испания е стратегически търговски партньор на България“, заяви в заключение министър Явор Гечев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.