1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Греков: Няма язовири в района на Мизия, контролирани от МЗХ

Министър Греков: Няма язовири в района на Мизия, контролирани от МЗХ

Следи се нивото на р. Скът и където е необходимо се взимат мерки

 

Няма язовири в района на град Мизия, както и по поречието на река Скът, които да са стопанисвани от „Напоителни системи” ЕАД от системата на МЗХ. Това съобщи министърът на земеделието и храните в оставка Димитър Греков пред Националното радио в неделя.

Същевременно службите, които са в системата на МЗХ, са на подчинение на създадения кризисен щаб и пряко координират действията си с него, подчерта министър Греков.

Следи се нивото на р. Скът и където е необходимо се взимат съответните мерки, за да се отводни навреме.

„Постоянно сме в контакт и с останалите държавни и местни органи, ангажирани с кризисната ситуация в Северозападна България”, увери министърът в оставка.

„За разлика от миналата година, в която 110 дни нямаше валежи, сегашната метеорологична обстановка е с обратен ефект за реколтата” припомни Греков. Той посочи, че засега не могат да се дадат данни за пораженията от валежитер в събота, но веднага, след като стане възможно да се влезе в землищата на наводнените райони, ще бъдат изготвени протоколи и описани щетите.

Министърът увери, че и земеделските служби на местно ниво, и самите земеделски производители, са добре запознати със стъпките, които би трябвало да предприемат и с реда за описването на пораженията, като очаква до края на месец август изготвянето на протоколите да е факт и едва тогава ще може да се знае точно степента на увреденост на земеделските култури.



 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.