1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Мехмед Дикме заминава утре на 5-дневно официално посещение в Китайската Народна Република

Министър Мехмед Дикме заминава утре на 5-дневно официално посещение в Китайската Народна Република

В рамките на визитата е предвидено да подпише Споразумение за двустранно сътрудничество в областта на селското стопанство с китайския си колега Ду Цинлин.

 

Министър Мехмед Дикме заминава утре на 5-дневно официално посещение в Китайската Народна Република, заедно с делегация, в която са включени депутати, представители на държавната администрация, браншовите структури и на бизнес организациите у нас.

В рамките на визитата на министър Дикме в Китай, е предвидено той да подпише Споразумение за двустранно сътрудничество в областта на селското стопанство с китайския си колега Ду Цинлин. Създаването на благоприятни условия за развитието на пазарни отношения между икономическите субекти на двете страни, е записано като приоритет в текста на Споразумението. В него е предвидено още, България и Китай да си съдействат за установяването на икономически и научно-технически връзки между своите предприятия, организации и структури от областта на селското стопанство. Като отделни сектори за сътрудничество са посочени растениевъдството, животновъдството, механизацията в селскостопанското производство, развитието на селските райони, системата за съвети в земеделието, рибарството, научните изследвания и др. Освен обмен на информация и научен потенциал в посочените сектори, с подписване на споразумението двете страни ще се договорят да съживят деловите връзки между бизнес средите на двете държави, взаимно да съдействат за привличането на инвестиции в селското стопанство, да създават смесени търговско-производствени предприятия, да стимулират двустранната търговия със селскостопански и хранителни стоки.

Договарящите се страни ще създадат смесена работна група, която да следи и съдейства за изпълнението договореностите по Споразумението е записано още в текста на документа. Групата ще заседава при необходимост, последователно в Китай и в България, а разходите, свързани с организиране на съвместни мероприятия ще се поемат пропорционално от всяка от двете страни. 5 години е предвиденият срок на действие на Споразумението и то ще влезе в сила от датата на неговото двустранно подписване.

Официалната визита на министър Дикме включва среща със заместник-министър председателят на Китайската Република г-н Хуей Ляню, посещението на Селскостопанската академия в Пекин, бизнес-срещи с участието на български инвеститори и техни китайски партньори, както и посещения в селскостопански ведомства и обекти в град Ланфан.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.