1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов е поставил в Брюксел въпроса за европейски субсидии за животновъдите

Министър Найденов е поставил в Брюксел въпроса за европейски субсидии за животновъдите

Животновъдите настояват за изравняване на субсидиите за българското земеделие с тези на ЕС


Министерството на земеделието и храните остава да изплати само 2,3 млн. лв. от предвидените 61 млн. лв. национални доплащания за животновъдите за 2009 г. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов пред животновъди, които се събраха на мирен протест при пловдивското с. Труд. Министърът обясни, че причината да не се изплатят тези средства са допуснати грешки при подаването на заявленията по схемата НДЖ 3 при предишното управление. В понеделник в Брюксел той е поставил пред Европейската комисия въпроса  да се преразгледат заявленията за подпомагане по тази схема и да се даде възможност да се коригират със задна дата, така че тези 2,3 млн. лв. да могат да се изплатят.

От днес животновъдите могат да подават заявления за допълнителните 3,6 млн. лв. за подпомагане от ЕС на база млечна квота, съобщи министър Найденов. Той подчерта, че България ще бъде четвъртата страна в ЕС, която ще изплати тези средства след Франция, Чешката република и Ирландия. Изплащането на средствата за подпомагане на фермите по схемата деминимис все още не е започнало в нито една страна от ЕС, посочи министърът. Той е настоял в Брюксел да се ускори работата по деминимис, за да започне изплащането възможно най-бързо.

Едно от основните искания на животновъдите е да се изравнят  субсидиите за българското земеделие с тези за страни-членки на ЕС. Министър Найденов каза, че е поискал в Брюксел незабавно изравняване на европейските средства за България. Той призна, че българските животновъди са ощетени и посочи, че заедно с Румъния ще настояваме за промяна на схемите за подпомагане от ЕС, така че животновъдите да могат да получават европейски средства по директните плащания. В момента те получават само средства от националния бюджет.      

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.