1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов и новия еврокомисар по земеделие Дачиан Чиолош проведоха среща

Министър Найденов и новия еврокомисар по земеделие Дачиан Чиолош проведоха среща

Главният въпрос, които постави министър Найденов пред еврокомисаря беше за проблемите в сектор тютюн

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна в Брюксел с новия еврокомисар по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чиолош. Това е първа среща между двамата след стъпването в длъжност на новия еврокомисар и се разбраха за по-интензивна работа между България и Европейската комисия.

Главният въпрос, които постави министър Найденов пред еврокомисаря беше за проблемите в сектор тютюн в България. Той подчерта пред Дачиан Чиолош, че тютюнопроизводството е от особено значение за страната и в частност неговото преструктуриране, както от гледна точка на европейската политика за подпомагане на този отрасъл, така и от гледна точка на социалните аспекти, които води след себе си всяко едно решение за промяна в сектора. Отнасяме се повече от всякога с внимание към този въпрос, като считаме, че всяка една промяна трябва да е подплатена с алтернатива не по лоша на предходната такава, каза министърът. „Заинтересовани сме и от факта, че разпространението на тютюнопушенето придобива все повече и повече аспект обуславящ редица зачестили заболявания сред населението. Търсенето на компромис според нас е именно в частта преструктуриране, като същото да спомогне за съхраняване на демографската и социална самоличност на хората живеещи и занимаващи се със тютюн”, обясни министър Найденов.

Той запозна Дачиан Чиолош с инициативата на евродепутата от ГЕРБ Мария Неделчева (която присъства на срещата) за събиране на подписи в подкрепа на отваряне на дискусия за подпомагане отново на тютюнопроизводството в ЕС. Еврокомисарят от своя страна изрази становище, че ще се направи специална среща за преструктурирането на мерките по Програмата за развитие на селските райони с цел на откриването на такива за тютюнопроизводителите.

Двамата обсъдиха още бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2013 г. и изравняването на директните субсидии между новите страни-членки и старите с цел равен старт на подпомагане. Бъдещето на ОСП е и сред приоритетите на новия еврокомисар. „България подкрепя предприетите през последните години промени на Общата селскостопанска политика, целящи повишаване на пазарната ориентация на европейското земеделие и стабилизиране на единния пазар на Общността”, каза министър Найденов. Според него подпомагането и компенсирането на земеделските производители трябва да продължи. Директните плащания са задължителен елемент от ОСП, който трябва да продължи да се прилага, смята министър Найденов. По думите му приспособяването на земеделските производители към високите изисквания,  поставени като условие за получаване на подпомагане от Общността, изисква сериозни инвестиции в техните стопанства.

Необходимо да се потърси по-добро съотношение между плащанията в сектора на растениевъдството и плащанията в животновъдството. Основен проблем за България е, че голяма част от животновъдните стопанства не разполагат със земя или имат съвсем малко и не получават съществена подкрепа. При тях ефектът от директните плащания на единица площ е почти нищожен. С оглед на това положителен ефект би имало разработването на мерки за подкрепа в сектора на биволовъдството. Макроикономическата среда за тези стопанства през последните години също е неблагоприятна (високи цени на фуражите и услугите и ниски изкупни цени на животинските продукти), което поставя отрасъла пред сериозни предизвикателства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.