1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов подкрепи изравняване на субсидиите със старите страни-членки на ЕС

Министър Найденов подкрепи изравняване на субсидиите със старите страни-членки на ЕС

Снимка:

За да бъде насрочен референдума са необходими най-малко 500 000 предварително събрани подписа

Инициативен комитет внесе уведомление при министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов за започване на подписка за свикване на национален референдум за равни субсидии за земеделските производители в страните от ЕС. Основният въпрос, под който се подписват гражданите е „Трябва ли да има изравняване на субсидиите в ЕС?”.

Понастоящем има разлика между получаваните субсидии за новите и старите държави-членки, като България, заедно с други по-нови членки още от самото си приемане настоява за по-справедливо и равнопоставено разпределение на субсидиите в ЕС. Министър Найденов каза, че сега България получава 40 % от това, което взимат европейските производители.


За да бъде насрочен референдума, обаче, са необходими най-малко 500 000 предварително събрани подписа. „Много голям е натискът от новите страни-членки на ЕС и твърде възможно е от парите, които ЕС е предвидил за справяне с кризата, да бъдат заделени средства и за допълване към субсидиите”, каза Мария Капон, член на Инициативния комитет за събирането на подписката. По думите й изравняването на субсидиите трябва да започне поне три години по-рано от предвиденото време.

По сегашната схема - до 2016 година текат изравняванията за България и Румъния, а до 2014 г. – се прилагат схеми за изравняване на субсидиите по отношение на приетите преди България и Румъния други десет източно европейски страни. Капон припомня, че след 2013 ще влезат в сила нови критерии за определяне на субсидиите, доколкото от 2014 започва нов програмен период за ЕК. Така според нея, именно сега, в подготвителния етап на този нов програмен период е шансът на България да поиска изравнявания, като се гледа новата референтна рамка.

Стефан Личев от Земеделски народен съюз каза от своя страна, че става въпрос за започване на една по същество нова обща земеделска политика, за да може най-късно през 2012 година да бъдат изравнени субсидиите на територията на съюза. Той информира, че и в Румъния и в останалите източноевропейски страни се готвят такива подписки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.